Svenska
Blog

Anonymt hat på Internet

Skrivet av Petter den 9 maj 2013 kl 11:22

Det är ett intressant diskussionsämne som just nu är stekhett. Att något måste ske, att Internet och hur anonymiteten på nätet utnyttjas för att sprida hat, ilska och pyssla med nätmobbing - Måste regleras på något sätt.

Och ja, jag håller med. Jag har sagt det länge. Google, Apple och Microsoft skulle behöva gå ihop. Enas om en vettig standard där vi alla kommer att tvingas registrera oss med en så E-legitimation för att kunna posta kommentarer eller skriva mail. Något sådant kommer att ske. Jag är ganska säker på den saken.

För som det börjar se ut i kommentarerna på stora siter som Facebook, Youtube och Instagram (som är en app, och inte en site - men still) gör mig inte sällan mörkrädd. Mobbing är ett odödligt problem, såklart. Mobbare kommer alltid att finnas och oavsett metod eller forum kommer det alltid att existera. Men det har aldrig varit så lätt som det verkar vara idag. Det enda som krävs är att man registrerar en anonym användare på valfri site för att sedan kunna ösa ur sig oförskämda personangrepp om en persons utseende eller brist på intelligens.

Det är så otroligt lätt att sitta hemma på kammarn, gömma sig bakom total anonymitet och hata allt och alla på internet. Det handlar väl om något slags grundläggande, primitivt, utlopp för all skit som vi går runt och bär på. Man spyr ur sig elakheterna på nätet för att rensa skallen från det där djupt rotade raseriet som vi alla bär på i någon form. För att sedan kunna må lite bättre hemma, med familjen eller på jobbet.

Men det har sedan länge gått fullständigt överstyr. Folk skriver saker till varandra på daglig basis som de aldrig någonsin skulle våga säga till samma person om de stod 40 cm ifrån varandra i verkligheten. Saker som de inte ens skulle våga säga till personen ifråga via telefon.

Jag hörde om ett par svenska skräckexempel där kids blivit internetmobbade på en nivå som är så pass vidrig att man blir alldeles svettig. Bland annat en händelse på en svensk mellanstadieskola där tio stycken elever reggade sig anonymt på Gmail och enligt ett välplanerat schema skickade personangrepp var 10:e minut till en utstött klasskamrat. Alla hjälpte till. Det gick tydligen så långt att killen som mottog dessa mail var 10:e minut försökte begå självmord.

Nu hade ju detta säkert skett utan anonymitet på Internet. Mobbarna med mailschemat hade lika gärna kunnat skriva papperslappar som de hade kunnat lägga i killens skåp, om nätet inte hade existerat. Det är jag såklart mycket väl medveten om. Samtidigt är det så enkelt idag att på några sekunder registrera en anonym användare och liksom gömma sig bakom den sköld som Internet utgör.

Ta killen på Youtube som exempel som gjorde sin egen ride-cymbal. Jag bloggade om hans videosnutt för någon månad sedan och blev i samma veva så illa till mods av många av de kommentarer som jag läste under själva videoklippet. Killen är 12 bast och även fast hans hemmapulade cymbal inte lät särskilt bra (alls) hade han givetvis inte förtjänat att bli kallad för "Retard" bara för att han lät skaparglädjen ta över. Flera andra som kommenterade önskade livet ur en oskyldig mellanstadiekille för att de helt enkelt inte gillade ljudet i hans hemmagjorda ride. Ett sjukt beteende som inte hade kunnat ske på samma sätt om någon typ av E-legitimation krävdes för att kommentera.

Möjligheten att få kommentera texter, bilder och videosnuttar är heller ingen mänsklig rättighet och framöver tror jag att många av de största internationella hemsidorna kommer att ta bort den funktionen. Framförallt Youtube borde plocka bort möjligheten att kommentera helt och hållet innan de hittat någon slags lösning för att stävja alla de horribla kommentarerna som postas.

Själv är jag knappast, och har aldrig någonsin varit, guds bästa barn. Inte för en sekund. Jag älskar att diskutera och lyckas på något inbyggt, ofrånkomligt sätt ofta komma med åsikter som skapar diskussion. Det är något som ibland satt käppar i hjulen för mig, men också bidragit med tusentals givande, informativa diskussioner som jag är glad över att ha få varit med om.

Jag uppfattas inte sällan som lite väl rättfram, rak och oborstad i diskussioner och vet om detta. Men samtidigt skulle jag aldrig skriva något till någon på Internet som jag inte skulle kunna säga om jag stod på armslängds avstånd från samma person - i verkligheten. Jag är även noga med att döpa mina användare på Youtube, Instagram och andra internationella community:s till mitt fullständiga namn. Jag skulle applådera en världsstandard för E-legitimation och tror verkligen att det skulle bidra till att stävja delar av det här problemet.

Eller vad tror du?

Anonymt hat på Internet

Internet. Dit vissa sticker för att spy ur sig allt sitt hat.

HQ