Svenska
Blog
Mina åsikter om Sonos Playbar

Mina åsikter om Sonos Playbar

Skrivet av Petter den 15 maj 2013 kl 13:00

Jag ska vara ärlig och direkt klargöra mina åsikter om så kallade ljudlimpor (Soundbars). Innan jag lade vantarna på Sonos nysläppta Playbar var jag ordentligt skeptisk. Jag testade Sonys PS3-variant ifjol och höll på att kräkas. Jag provade även Samsung HW-D570 i höstas samt Yamahas toppmodell och Philips HTS5131 och hade problem med att se storheten i dessa komprimerade högtalarlösningar. En åsikt som nu är reviderad tack vare Sonos Playbar.

Jag kapitulerar. Visst, surroundeffekten är inte särskilt imponerande oavsett vilken typ av rum man har (eller hur gärna Sonos än vill försöka få oss att tro att Playbar verkligen kan simulera ett fullstort surroundsystem). Det märks att limpans yttre element skickar miljöljud mot sidoväggarna som sedan studsar tillbaka med viss fördröjning. Det tänker jag såklart inte förneka.

Samtidigt är surroundljudet så pass lågt och såpass försiktigt att det i stort sett inte skiljer sig mot en helt vanlig stereo-ljudbild. Istället är det ljudkvaliteten i stereoläget samt funktionaliteten och byggkvaliteten i Playbar som imponerat på mig.

Man kopplar in Sonos limpa till TV:n med en medföljande optisk kabel. Efter man gjort det ombeds man att ladda hem Sonos egen Iphone/Android-app. Via den supersmidiga appen kan man sedan synka TV-fjärren med ljudlimpan samt göra diverse inställningar rörande ljudkaraktären och det inbyggda slutstegets equalizer. Det tog mig endast ett par minuter att installera och ställa in Playbar efter mitt eget tycke och smak varpå jag synkade den med min Mac Book Air strax därpå samt till min Apple TV.

Ett tidigare burkigt och ohyggligt platt TV-ljud från en LG-plasma hade nu förvandlats till en mustig ljudbild proppad med imponerande dynamik och balans.

Om man sedan hänger på den specialdesignade minibasen (ovan) har man med ett par tunna sladdar, och en otroligt kort installationsprocess, utan krångel köpt på sig ett fullgott alternativ till en mer traditionell uppsättning med förstärkare samt flertalet högtalare. Sonos Playbar bjuder på superbt ljud, trevlig design, fantastisk byggkvalitet och briljant funktionalitet.


Tillverkare: Sonos Pris: 5895:- Betyg: 9/10

HQ