Svenska
Blog

Motorstopp på Kanal 9

Skrivet av Petter den 15 juni 2013 kl 15:06

Motor på Kanal 9. Jag är sen till både festen och efterbalunsen och ber såklart om ursäkt för detta. Jag hade fram till igår missat vartenda avsnitt och tog mig därför i kragen och kika igenom hela säsongen, på ett bräde. Allt innehållande sportbilstexter går ned hemma hos mig. Allt. Det spelar liksom ingen roll hur bra eller dåligt det där, bara TV-bilden rymmer sportbilar så är jag nöjd (nästan i alla fall). Som en imbecill.

Imbecill måste man dessutom vara för att kunna få ut någon slags underhållning från Kanal 9-satsningen. Programmet som sådant är nämligen inte särskilt långt ifrån det splittrade och inte minst bajsnödiga Gran Turismo som sändes för något år sedan. Ett faktum som såklart måste bearbetas, beklagas och sörjas. För givetvis finns både resurser och talanger i det här avlånga landet för att en dag producera ett motorprogram proppat med kvalitet. Det är jag 100% helt övertygad om.

Låt mig börja med att säga såhär: Jag gillar programledaren och testföraren Fredrik Huldt. I skriven form. Som skribent är han inlevelserik, spännande, intressant, påläst och kunnig. Det kvittar (oftast) att han knorrar sina texter för hårt och förvandlar vissa tester till någon slags amatörprosa, han är bra - ändå.

Som programledare trillar han dock hela tiden in i den där rollen som entertainer istället för att bara lugna ned huvudet och prata från hjärtat. Det ska knorras, dras på, vevas, viftas och läsas från inrepade manus. Det går inte länge innan det blir bajsnödigt. Någon slags mix mellan magistersvenska och valpigt flås. Jag känner mig aldrig bekväm under testerna och vill helst byta kanal. Men det blir sämre.

När en av killarna från Roomservice glider in i kondommössa och med stor beslutsamhet bevisar att han inte kan särskilt mycket mer om bilar än vad jag kan om smink - går Motor från att vara mediokert till skrattretande. Roomservice-gubben testkör McLaren MP4 (otroligt intressant bil) och har i princip ingenting vettigt att säga förutom följande:

"Värsta jäivvla kärra man kan tjacka assåh! Man harrh smackat i vrålfeta turbos asså, helt galetth! Smackat på dödsfeta sulor asså, galetth! Jävvla massa sån hitech o kolfibergrej och sån framtidsskit asså! Galeehnn kärra! Galett!"

Sen fortsätter det. Huldt menar att Ferrari F12 är den enda bilen i världen där man kombinerat daily driver-egenskaper med det där "sjuuuuuka" tävlingsbilsarvet. Som tittare undrar man ju såklart om de någonsin hört talas om Porsche GT3 RS, McLaren F1 eller någon av de andra 300 sportbilarna genom åren som byggs av tävlingspreppade material från rena tävlingsstsall.

Nä. Motor på Kanal 9 är inte ett dugg mindre hopplöst än Gran Turismo eller katastrofalusla Motorjournalen. Förmodligen kommer vi aldrig att få se ett svenskt motorprogram som inte blandar mästrande brodyrer om hur upphetsande det är med köttsoppa med valpigt flabb om hur "galenn!" en viss sportbil är. Att hitta en ton innan man börjar filma hade såklart varit att föredra...

Motorstopp på Kanal 9

Jävvla galen minibuss asså! Feta sulor asså!

HQ