Svenska
Blog

Det här med att betala TV-avgift

Skrivet av Petter den 2 juli 2013 kl 13:16

"Även en dator måste enligt domstolen anses vara en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program. Den är nu därför avgiftspliktig".

Nu ska alla betala, alla. Staten har satt ned foten. Även om man inte äger en TV ska avgiften betalas. Varför? För att man mest troligt äger en dator och då kan ta del av SVT Play vilket gör en betalningsskyldig enligt ny svensk lag. Och tjaa... Public Service är ju vad det är. Enligt staten i alla fall. Kvalitativa radiodokumentärer om polska konstnärer som levde under 1600-talet, TV-kanaler som avslutar sina sändningar klockan 20.00 varje kväll och... Melodifestivalen. Denna underbara, årliga, tillställning (OBS! Ironi).

Jag förstår att det finns gott om folk som älskar Sveriges Radio + Sveriges Television. Min kära mor är en av dem då hon ständigt skryter om såväl P4 som SVT1. Min kära mormor likaså. Och då är det väl självklart att både mor och mors mor (och alla andra) ska få ta del av deras programutbud och givetvis även betala för det. Något annat skulle jag självfallet aldrig ens föreslå.

Men börjar det inte gå lite väl långt när nu alla som äger en dator ska tvingas betala för något som mången surfsugen datorägare inte ens nyttjar? Jag skrattar lite genom ena mungipan och suckar sedan en sorgsen pust över hur det fungerar i det här landet genom den andra.

För det spelar enligt mig ingen roll hur bra SVT:s produktioner av Melodifestivalen är. Det spelar heller ingen roll hur kvalitativa radiodokumentärerna som P1 sänder alltid är - för jag lyssnar inte på radio (någonsin) och jag kikar heller aldrig på SVT1 eller 2. Därför borde jag rimligtvis aldrig behöva betala för deras tjänster, heller.

Missförstå mig nu rätt: Jag försöker inte smita från obligatoriska kostnader som gör detta underbara land ännu mer... underbart. Jag betalar mer än gärna extra hög skatt eftersom jag idag har två stycken jobb (chefredaktör för Gamereactor och spelredaktör för Expressen). Jag betalar även mer än gärna sammanlagt 5000 kronor i vägskatt per år för mina två bilar och är supernöjd med den svenska sjukvård som mina skattepengar tillåtit mig att ta del av under de senaste åren (en lyckad näsryggsoperation och en lyckad steloperation av min ländrygg). Jag skulle inte för en sekund försöka vända och vrida på begreppen för att på något sätt komma fram till slutsatsen att jag betalar för mycket vägskatt eller skatt till Sveriges sjukvård. Inte för en sekund. För det anser jag inte att jag gör.

Men betala nästan 2000+ kronor per år för två stycken TV-kanaler som jag inte mer än zappat förbi de senaste 15 åren... Eftersom jag äger två datorer och rent teoretiskt skulle kunna tänka mig surfa in på SVT Play? Nähmen nu jävlar får väl gamla socialist-Sverige ta och lugna ned sig en smula.

Jag vill i slutändan kunna välja själv. Kanalerna jag tittar på vill jag betala för, inget annat. Programmen jag vill kika på online kan jag gladeligen betala för. Men någon större lust att sitta och sponsra Melodifestivalen (med mera) med 2000 kronor per år har jag faktiskt inte. Det saknar allt vad både rim och reson heter. Sveriges Television borde kunna överleva utan denna avgift. De borde vara inkluderade i den skatt vi idag betalar...

Det här med att betala TV-avgift

"Lätt värt det"

HQ