Svenska
Blog

"Du hatar hjärndöd action"

Skrivet av Petter den 18 juli 2013 kl 09:40

Flera har postat kommentarer om hur snustorr filmsmak jag har sedan dissen av Fast & Furious 6. Detta eftersom jag varken gillade Taken 2, Expendables 2 eller Justin Lins senaste blöjrulle med Vin Diesel i huvudrollen. Jag ser inte mig själv som särskilt torr, snarare kräsen. Jag älskar actionfilm, dock. En favoritkategori där jag hittar igen flera av mina favoritfilmer.

Det är skillnad på bra hjärndöd action och usel sådan, dock. Om en film ska underhålla trots total avsaknad av intelligens måste filmen i sig vara medveten om detta, enligt mig. Det måste finnas ett uns av självdistans, glimten i ögat... En komisk ådra. Givetvis måste det även finnas kvaliteter såsom vettig regi, skapligt manus och bra skådespeleri.

Transformers (1) var en sådan film. Inget mästerverk (på långa vägar) med jämn, trevlig, snygg, rolig och allmänt underhållande. The A-Team var en annan. Tramsig och töntig men med glimten i ögat inklusive ett skapligt manus, bra skådespeleri från Cooper och Neeson samt härlig regi. Point Break är ett annat exempel. Grabbigt valpig och smygtöntig men samtidigt cool, snygg och lika underhållande varje gång man ser den.

Fler exempel? The Avengers och Iron Man. Småkorkade, roliga, välspelade, välregisserade, pastellfärgade actionkomedier (nja) proppade med personlighet och attityd. Jag älskar båda filmerna av hela mitt sotsvarta hjärta. The Rock och Bad Boys II är två andra småkorkade actionrullar som jag älskar. Full fräs, snyggt foto, coola karaktärer och töntig dialog (på ett bra sätt). Detsamma gäller för True Lies, Speed och Die Hard. Roligt, actionfyllt, välspelat och med glimten i ögat.

Jag hatar inte pucko-action. Jag älskar det. Men jag dyrkar inte urskiljningslöst filmer bara för att det avfyras många vapen i dem. Det går att kräva lite mer än så utan att vara "snustorr".

"Du hatar hjärndöd action"

The A-Team. Puckad action done right.

HQ