Svenska
Blog

7/10 är ett bra spel

Skrivet av Petter den 18 juli 2013 kl 15:29

Jag borde väl egentligen inte skriva det här inlägget. För det är ju i grunden helt vansinnigt (för vansinnigt att kommentera, om man ska vara helt sanningsenlig) att betyget 7/10 blivit någon slags skräpsiffra som avskräcker folk snarare än skapa ett intresse. Jag vet inte hur många gånger jag läst kommentarer från uppretade läsare här på siten som efter att ett efterlängtat spel poster saker som "Skit på er Gamereactor, jag köper fan spelet ändå!"

Klart du bör. Det fick 7/10 och det är enligt vår betygsnyckel ett bra spel. Sju betyder bra. Inget annat. Inget mästerverk men klart köpvärt, klart spelvärt. Ett bra spel, med vissa förbehåll, som alla som gillar genren såklart bör kika närmare på.

Exempel på sjuor som jag har haft rysligt mycket skoj tillsammans med? Det finns en uppsjö. Jag spelar till exempel fortfarande Mortal Kombat (9) och anser det vara ett strålande partyspel där man kan ha precis hur kul som helst tillsammans med stryksugna vänner. Samtidigt är det obalanserat, flamsigt, hackigt, ryckigt, småfult och inte av samma grundtekniska kvalitet som exempelvis Street Fighter IV eller Tekken 5. En perfekt sjua. Ett "bra" spel. Inte mästerligt, inte jättebra, bara bra. Köpvärt om du gillar slagsmål.

Ett annat bra exempel är London 2012: The Official Video Game of the Olympic Games. Inget Athlete Kings direkt och knappast något odödligt mästerverk, men fortfarande riktigt roligt på fyra spelare och ett bra sportspel. Betyget sju var därmed perfekt.

Grid 2 fick betyget 7/10. Jag skrev klart och tydligt i texten att det var ett "bra" racingspel. Inte dåligt, inte mediokert, inte uselt... Bra. Ett kvalitativt spel som inte riktigt levde upp till den geniala föregångaren men fortfarande var och förblir klart köpvärt för den som älskar speltypen. Mer då?

DMC Devil May Cry. Betyget som sattes rimmade på "Gnu" och recensenten förklarade att Ninja Theorys attitydfriska stickspår var bra. Ett bra spel. Trots detta var det mången läsare som på allvar likställde vårt betyg med en regelrätt sågning. Personligen begriper jag ingenting.

När jag går på bio och väljer film innan biljettbokning brukar jag kika vad mina tre amerikanska favoritkritiker delat ut till filmen i fråga. Om den fått betyget 7/10 eller högre klickar jag på "boka biljett" i samma sekund som mina synapser letat sig ned i musfingret. Det är ett bra betyg, hur man än vänder och vrider på det.

Sist ut bland sjuorna är Dota 2. "Lyssna inte på Gamereactor" skriver en läsare som i samma andetag uttrycker sin kärlek till Valves mustiga tvåa. Jag fattar inte varför man inte ska lyssna på oss? Vi skriver ju att spelet är bra, vi satte ju ett betyg som enligt vår betygsnyckel betyder bra skit.

GAMEREACTORS Betygsnyckel

1/10 Självplågeri
2/10 Fruktansvärt
3/10 Riktigt dåligt
4/10 Dåligt
5/10 Medelmåttigt
6/10 Okej
7/10 Bra
8/10 Mycket bra
9/10 Fantastiskt
10/10 Mästerverk

7/10 är ett bra spel

Två riktigt roliga spel som båda fick 7/10 i betyg av mig, betyg som står sig. Bra lir, men absolut inte utan fel och brister.

HQ