Svenska
Blog

När svensk musik är som sämst

Skrivet av Petter den 20 juli 2013 kl 13:28

Jag lyssnar i princip inte på något svenskt band. Eller jo! Thyselius. Men det är också allt. Svensk musik som framförs på svenska har jag väldigt svårt för. Förmodligen inte på grund av språket i sig eftersom jag älskar svenskan, utan för att musiken som så ofta kombineras med svenska låttexter är sådär menlöst Allsångs-trallig.

Men nu ska jag inte dra alla över en kam. Istället ska jag helt sonika lista svensk musik som skapar akut illamående för min egen del. Imorgon ska jag sedan följa upp den här bloggen med ett inlägg om svensk musik som jag verkligen gillar (om jag nu lyckas skrapa fram fem stycken band, vill säga). Here goes nathink!

(5) Bob Hund
Nu finns de ju lyckligtvis inte längre (Det finns en gud!), men när de fanns var de utan tvekan det värsta jag visste i musikväg. Jag förstår fortfarande inte riktigt om bandmedlemmarna (och den där Bob) verkligen var seriösa eller om de försökte låta som en grupp människor som sex sekunder innan teknikern tryckte på Rec bytt instrument med varandra.

(4) Petter (Inte Hegevall)
Hip-hop på svenska kan vara det töntigaste jag vet förutom tumring och piercing i ansiktet. Och hela grejen med att rappa "Aaah! Yeah! Åååh!, veva med handen formad som en liten pil framför sitt eget ansikte (och skrikprata om hur mycket pengar man tjänat) - borde i princip totalförbjudas. Men så är jag en gammal, konservativ, gubbjävel också.

(3) Gyllene Tider
Det spelar såklart ingen roll att Gessle tjänat 900 miljarder på sina smart strukturerade svennebanan-låtar, eller att Gyllene Tider står sig stadigt som Sveriges näst största band (efter Abba, i guess). Musiken låter lika bedrövligt ändå, i mina öron. Gå o fiska, Hå-hå-hå, brud på TV2. Texterna skulle lika gärna kunna vara skrivna av Lilla Söta Duttan, 3 år gammal och musiken är så pass enfaldig att det ofta blir skrattretande.

(2) Takida
Här har vi en sångare som är nödig. Det pockar på rejält bak i tarmen när Ånge-bandet som tog topplistorna med storm för ett per år sedan gör sitt yttersta för att härma Nickelback. Horribel musik - rakt igenom. Även fast de inte sjunger på svenska.

(1) Håkan Hellström / Broder Daniel
Jag vet, det blev tjatigt för länge sedan och för det ber jag redan nu om ursäkt. Men det går liksom inte att komma ifrån att Hellström och hans sjömansdressade bästisar framför musik som i mina öron mest påminner om skrikande fiskmåsar. Det låter förjävla falskt, slarvigt spelat och pannkaksplatt arrangerat. Att karln dessutom ogenerat stjäl materialet till alla sina kritikerhyllade sommarhits gör knappast saken bättre.

När svensk musik är som sämst

Ähh! Vi drar och fiskar. Ska bara försöka hitta ett par servetter först eftersom det ser ut som att Per har något runt munnen.

HQ