De italienska amerikanernas fläskigt feta favorit. Tony Sopranos älskade älsklingsrätt. Pasta Ziti är gott så in i helvetet, ska du veta (om du nu inte redan glufsat i dig denna underbara rätt). Jag har glömt lägga upp mitt recept här i bloggen, något som nu ska åtgärdas.
Petters Praktfulla Pasta Ziti
Detta behöver du:
• 500-600 gram färsk Salciccia-korv
• 2 krukor färsk basilika
• 4 bollar färsk buffel-mozarella
• Vit balsamvinäger
• Salt
• Svartpeppar
• 2 x 500 gram krossade tomater
• 3-4 vitlöksklyftor
• 3 msk olivolja
• 2 gula lökar
• 2 paket Rigatoni-pasta
Såhär gör du:
(1) Sätt ugnen på 200°
(2) Skär hål i skinnet på korvarna och kläm ur färsen.
(3) Bryn färsen på hög värme i olivoljan i cirka 2-3 minuter.
(4) Tillsätt hackad lök och riven vitlök. Stek ytterligare 2 minuter under omrörning.
(5) Tillsätt krossade tomater, en kruka grovhackad basilika och 3 matskedar balsamvinäger. Låt småputtra i 10-15 minuter. Smaka av med en halv tesked salt och lite svartpeppar. Smaken ska vara fruktig, fräsch och balanserad. Du kan tillsätta lite mer vinäger om den kokat bort och avtagit i smak under puttrandet.
(6) Dra igång pastavatten med massor av salt i. Koka Rigatonin
(7) Skär mozarellan i skivor
(8) Häll bort pastavattnet, blanda Rigatonin med såsen. Lägg mozarella i botten av en gratängform. Varva pastasås och mozarella. Toppa med mozarella och med basilika-blad.
(9) Täck formen med folie. Låt stå i mitten av ugnen i 25 minuter.
(10) Ta bort foliet, sätt formen längre ned i ugnen och låt stå i ytterligare 20 minuter.
Done!