Svenska
Blog

GTA V är framtiden...

Skrivet av Petter den 30 juli 2013 kl 16:55

Nu har jag hört tre olika producenter från tre olika spelstudios som alla konkurrerar med Rockstar säga att Grand Theft Auto V innehåller ett snillrikt grundrecept som kommer att ge oss en liten glimt av framtiden. Av framtidens spel. Vaddå? Undrar du. Sandlådevärldar och varierad kriminalitet har vi ju tagit del av i över ett årtionde nu, något som knappast kan beskrivas som "future of gaming"?

Jag pratar om strukturen i GTA V som skiljer sig från alla tidigare spel i serien samt alla tänkbara GTA-kloner och konkurrerande sandbox-spel. Producenterna som alla beskrivit GTA V som en liten glimt av framtiden pratar naturligtvis om möjligheten att när man vill, var man vill, hur man vill kunna hoppa mellan tre huvudkaraktärerna Mike, Trevor och Franklin.

Rockstar har varit smarta, dessutom, när det gäller marknadsföringsarbetet nu inför den stundande releasen. Man berättade redan ifjol att spelaren kommer att kunna skifta mellan tre olika huvudpersoner och att det blir möjligt när man vill, under hela spelet.

Vad man däremot inte gått in särskilt mycket på är att karaktärerna kommer att leva sitt eget lilla liv mellan alla de gångerna som spelaren hoppar in i deras kläder och styr dem, för en stund. Det som i branschtermer kallas för spatiala spelmoment. Världen och dess karaktärer lever och frodas, oavsett var spelaren är och oavsett vad spelaren gör. Något som Rockstar försökte sig på redan i GTA IV.

Jag tror som de tre producenterna som jag snackat med att detta kommer att vara en stor del av framtiden spel. Det kommer givetvis att tillföra liv, dynamik och en känsla av oförutsägbarhet och variation. I Grand Theft Auto V kommer vi att kunna hoppa mellan tre figurer, låta dem korsa varandras vägar, hjälpa varandra åt och korsbefrukta varandras öden. Det ska bli rysligt spännande att se hur Houser-bröderna har sytt ihop den otroligt avancerade och invecklade spelstruktur som såklart krävs för att kunna realisera detta. Om de lyckas - Finns det såklart goda chanser att GTA V krossar5 samtliga föregångare...

GTA V är framtiden...

Jag längtar.

HQ