Svenska
Blog

Världens bästa filmföljetong

Skrivet av Petter den 31 juli 2013 kl 11:53

Det är ett svårt val, för min del i alla fall. Jag började fundera på det häromdagen då jag gluttade igenom en lista över världens mest inkomstbringande filmföljetonger. Men ja, jag har gjort mitt val.

(5) Rocky-filmerna
Jag skulle lista Gudfadern här men eftersom jag verkligen avskyr den tredje filmen blir det ju inte riktigt rätt att kalla den för en briljant följetong (för min egen del). Jag ville även lista Dödligt Vapen och Indiana Jones men där gäller samma sak. Jag gillar bara två av filmerna. Annat är det med Stallones mustiga franchise om den punchiga klåparen Rocky som går från mobboffer till världsbäst på grund av hjärta, vilja och en finfin frisyr. Rocky (1) är ett mästerverk. Trean är grym och fyran tillhör mina barndomsfavoriter.

(4) Toy Story 1-3
Tre fenomenala filmer som inte bara fugerat som någon slags stigfinnare när det gäller vad som ansetts som "möjligt" inom animerad långfilm men även berört mig som vuxen, trots att det är barnfilmer om levande leksaker.

(3) Bourne-trilogin
Den första filmen om Jason Bourne med Matt Damon i huvudrollen skrev om regelboken för hela actiongenren. De följande två höll snudd på lika skyhög kvalitet och det är idag svårt att inte hålla dessa tre actionthrillers högt på en lista av den här typen.

(2) Sagan om ringen-trilogin
Makalöst välgjorda filmer som inte bara underhöll på kungliga premisser rakt igenom, utan även trumfade de semi-jobbiga böckerna.

(1) Star Wars (originaltrilogin)
Ja, de senaste tre filmerna som gubben Lucas skrämde ihop var och förblir horribla. Men den gamla originaltrilogin förblir magi i filmform och något av det absolut bästa jag vet.

Världens bästa filmföljetong

Vilka är dina favoriter?

HQ