Svenska
Blog

Årets 5 hittills bästa filmer

Skrivet av Petter den 13 augusti 2013 kl 19:12

Gamereactors eminenta filmredaktör (Erik Nilsson Ranta) är en mycket bra karl. Mycket bra. Flitig, trevlig, ambitiös, kunnig, rolig och fager likt en prunkande sommaräng. Men ja, han och jag håller med varandra när det gäller film lika ofta som det är skottår, ungefär. Vår filmsmak är för det mesta radikalt olika. Så även idag. Errka radade tidigare under eftermiddagen upp de fem filmerna som han gillar mest i år, so far. En liten topplista. Jag gillar initiativet och kopierar hans idé rakt av - helt enkelt.

Årets 5 hittills bästa filmer:

(1) Django Unchained
Tarantinos bästa sedan Pulp Fiction och en underbar sjuk, rolig, snackig, smart, välgjord och spännande film proppad med genialiskt skådespeleri.

(2) Trance
Danny Boyle har varit bättre (127 timmar, framförallt), men Trance var lika underbart snygg som den var cool, stilistisk och spännande. Kanske det bästa fotot jag sett sedan Blade Runner.

(3) Behind the Candelabra
Intressant, skickligt utfört och mer än en gnutta skruvat. Filmen om Liberaces märkliga liv som piano-lord var en triumf i såväl berättande som skådespeleri och därmed Soderberghs bästa rulle på över tio år.

(4) Spring Breakers
Originell och läcker film som kändes sådär avklädd och rå som bara vissa filmer gör. Verkligen, verkligen, verkligen inte alls vad jag hade förväntat mig.

(5) Broken
Stark, gripande, välspelad, uppriktig. Ett tungt drama som berörde mig. Visst blev diskbänksrealismen lite väl stark ibland men överlag en film som du inte får missa.

Årets 5 hittills bästa filmer

Här kan du läsa Eriks topplista

HQ