Svenska
Blog

Rockstar tänjer gränserna

Skrivet av Petter den 18 september 2013 kl 14:23

Det har ju alltid varit så, med Grand Theft Auto. Rockstar har alltid tänjt på gränserna för vad som anses acceptabelt. Det började med polismord, fortsatte med prostitution, inzoomade könsorgan, rasism, sex och nu senast har bröderna Houser stoppat in en ordentligt köttig tortyrscen i Grand Theft Auto V. Moralpanik säljer spel och uppståndelsen kring Trevors torterande av vilt skrikande tjallare har såklart redan sålt flera tusen extra ex av årets mest efterlängtade actiontitel.

Infinity Ward och Ubisoft Toronto har använd sig att samma medel för att kränga kopior av Call of Duty: Modern Warfare 2 samt Splinter Cell: Blacklist. Man läcker detaljer om scenerna innehållande grafiskt ultravåld på förhand, hamnar på löpsedlar (och nyhetssändningar) över hela världen och säljer på kuppen miljoner fler exemplar av sitt spel. Smart... och smaklöst. Men framförallt smart.

För om nyhetsmedia för en gångs skull inte skrek sig hesa över att spel som underhållningsform i praktiken nu innehåller samma typ av våldsscener som Hollywood-film gjort sedan det sena 60-talet - skulle spelutvecklarna säkert inte vara lika sugna på att skapa det där överdrivna chockvärdet, heller.

När det gäller tortyren i GTA V var jag vare sig chockerad eller särskilt äcklad. Efter att ha sett ett 100-tal filmer (Wrong Turn, Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, I Spit On Your Grave, Evil Dead 2013, Hostel 2 med flera) är överdrivet grafiskt våld av den här typen ingenting som jag reagerar särskilt starkt på. Kalla mig gärna avtrubbad, men så funkar jag. Och då kvittar det för min del om jag trycker på "A" sekunden innan det sker eller bara sitter och dumgluttar.

I GTA blir våldet dessutom lite... annorlunda. För min del i alla fall. Spelserien ar alltid stått för någon slags karikatyrdoftande samhällssatir, proppad av svart humor och överdriven design. Det känns inte för en sekund som om Rockstar försöker skapa en avklätt rå, naken och realistisk känsla med våldet som finns i Grand Theft Auto V. Istället får jag serietidningsvibbar. Och det är mest troligt därför jag inte blir illa berörd.

Hur reagerar du?

Rockstar tänjer gränserna

Moralpaniken hjälper just nu Rockstar att sälja spel. Ett mycket effektivt marknadsföringsverktyg, oavsett vad man tycker om spelet/innehållet i sig.

HQ