Svenska
Blog

Jag hatar censur

Skrivet av Petter den 1 oktober 2013 kl 15:35

Jag minns livet som filmtokig 12-åring. Jag smög iväg till grannen för att kika på Commando. Och Robocop (samt Terminator, Bloodsport, Running Man och flera andra kungrullar från det härliga 80-talet). Problemet var bara att den svenska censur-saxen hackat sönder dessa underbara actionrullar till totaltrasiga hemskheter av o-motiverade scener och bedrövliga storyluckor.

I och med det lärde jag mig att hata censur. Idag, som vuxen, avskyr jag det ännu mer. Ingen behöver skydda mig från nakna bröst, könsorgan, grafiskt våld, tortyr i spel eller andra delar som klipps bort i såväl spel som TV-serier och filmer.

Sist ut är The Last of Us och Beyond: Two Souls där Sony klivit in och censurerat. Larvigt, så in i bomben. Om spel ska behandlas och betraktas som konst, på samma sätt som vi gör med film och litteratur, måste censuren upphöra. Låt mig rösta med plånboken istället, om det nu vore så att jag inte kunde leva med ett spel som visar en naken karl, eller en scen där någon torteras till döds.

Jag läser bloggar från folk som på allvar vill att HBO ska censurera Game of Thrones då de anser att serien innehåller för mycket sex, naket och för många "lättklädda kvinnor". Min åsikt? Kör på HBO. Censurera inte en endaste sekund. De som inte pallar en naken kvinna/karl per avsnitt kan antingen täcka för ögonen med en kudde eller kika på någon annan TV-serie.

Jag känner mig plötsligt betydligt mindre sugen på Beyond nu när Sony erkänt att de censurerat bort delar av David Cage vuxna thriller. Det handlar garanterat bara om några sekunder men för mig blir det en principsak. Jag hatar verkligen censur.

Jag hatar censur

Vad tycker du om censur i filmer, TV-serier och framförallt i spel?

HQ