Svenska
Blog

GTA V har sålt i 29 miljoner ex

Skrivet av Petter den 30 oktober 2013 kl 10:59

Jösses Amalia! Milda Matilda! Och ja, allt det där (and more). Rockstar har till dags dato krängt 29 (!) miljoner exemplar av Grand Theft Auto V. En sinnessjuk siffra med tanke på att det hittills bara gått fem veckor sedan spelet lanserades. Detta innebär rimligtvis att man gjort en vinst på cirka åtta miljarder kronor vid det här laget, något som självfallet kommer att innebära minst fem GTA-spel till.

Resan som Rockstar och den här spelserien gjort är något av det roligaste jag vet att skriva om. Jag minns starten, jag minns den mycket väl. Omsusat spel proppat med tecknat övervåld som sålde bra, och var början på något riktigt stort.

I åratal har Grand Theft Auto på bästa tänkbara sätt gjort storslagen och pricksäker satir av diverse mustiga kulturfenomen. Filmer, musik, TV, sociala medier, andra spel... Rockstar har parodierat och hyllat ikonisk popkultur och ramat in samtiden på bästa tänkbara sätt, i omgångar. Vad som nu måste ske är ju att Grand Theft Auto i framtiden kommer att kunna referera till sig själv snarare än till filmer, musik och TV eftersom spelserien idag med den femte spelet i spetsen är ett gigantiskt kulturfenomen i sig självt.

29 miljoner sålda exemplar på fem veckor. Då har vi julhandeln kvar samt den kommande PC-versionen. I och med detta har jag inga som helst problem med att förutspå att GTA V kommer att sälja i mer än 40 miljoner exemplar. Något som jag personligen givetvis anser vara ruskigt välförtjänt. Lägger man 1,7 miljarder kronor på utvecklingen av ett spel och snickrar ihop en 35 timmar lång upplevelse av samma skyhöga dunderkvalitet som det här spelet erbjuder - ja då förtjänar man verkligen all lycka och framgång.

Och ja, bara en sådan sak som att spelet fortsätter att leva säger det mesta. En kompis till mig har klarat själva singpelayerdelen och var ute häromkvällen och bara flamsade omkring i en stulen sportbil. Plötsligt dök mängder av röda prickar upp på kartan, som ett knallrött myrkrig. Han svängde dit, hoppade ur och kikade mot platsen där prickarna befann sig med snipergeväret. Döda kroppar, överallt. En gigantisk massgrav. En maffiaslakt. Min kompis åkte dit, hittade en person som levde som också hade en portfölj i handen. Han ombads av den halvdöde typen att inte stjäla väskan, vilket min kompis gjorde ändå. Portföljen var knökfull med militärmiljoner. Ett par minuter senare hade han bombats till dödsriket av flertalet stridsflyg.

Detta var inte en del av storyläget. Detta var ett av tusentals random-event som gör Grand Theft Auto V till den bästa sandlådan någonsin. Så dynamiskt, så levande, så händelserikt och proppsmockat av spatiala spelmoment designade med en snudd på pervers fingertoppskänsla.

GTA V har sålt i 29 miljoner ex

Money for nazing. Chix for free.

HQ