Svenska
Blog

Baka en smaskig Calzone

Skrivet av Petter den 5 december 2013 kl 18:16

Jag har ju labbat en del med hemmapizza det senaste året. Varmjäst deg, kalljäsning, olika ostar, skinkor, koka tomatsås eller mixa den kallt? Det finns 100 000 olika bud och trots att bakning är något av det värsta jag vet har det testats en hel del. Bäst hittills är en mycket, mycket, mycket okomplicerad Calzone som är så smaskig att man ibland börjar gråta (okontrollerat) medan man stoppar den rätt in i ansiktet (med vildsinta, kraftfulla rörelser). Här kommer receptet:

Petters Craftfulla Calzone®
Detta behöver du till degen:
• 6 dl vetemjöl
• 2 dl vatten (37°)
• 1/4 pkt jäst (12,5 g)
• ½ dl olivolja
• 1 tesked flytande honung
• Salt
• Svartpeppar

Blanda allt. Knåda degen i fem minuter. Strö på mer mjöl om det blir för kladdigt. Låt jäsa i en halvtimme under bakduk. Dela i två delar, tryck ut varje bit på bakplåtspapper med lite olja på fingertopparna. Gör runda, tunna plättar, så stora som möjligt.

Detta behöver du till tomatsåsn:
• 1 burk finkrossade Mutti-tomater
• ½ dl olivolja
• ½ dl vatten
• 1 ½ msk tomatpuré
• 2 msk balsamvinäger
• 3 tsk Oregano
• 1 tesked flytande honung
• Salt
• Svartpeppar

Slå i allt i en mixer, kör på maxhastighet medan du skriker för allt vad halsen håller för. Smaka av. Såsen ska vara rysligt god redan innan du gör något med den. Här finns det ingen mening att chansa eller slaviskt lyda receptet. Pula i mer av någon av ingredienserna om du tycker att den smakar godare, då.

Jag föredrar Arlas gräddost på denna pizza. Den är underbart krämig och god. Och ja, kokt skinka ska det vara. Klassisk kokt skinka i skivor som jag brukar skära strimlor av. Lägg ost och skinka i mitten av degen som du pressat ut, sen stänger du igen den och gräddar på 250° i cirka 9-10 minuter. Efter det, strö över oregano på pizzan, ordentliga mängder.

Baka en smaskig Calzone

Petters Craftfulla Calzone®. Den. Är. God.

HQ