Svenska
Blog

Petters Rekorderliga Reuben™

Skrivet av Petter den 16 december 2013 kl 18:22

Jag älskar mackor. Stekmackor, kaviarmackor, köttmackor, syltmackor, skinkmackor, ostmackor, BLT:s, club sandwich, pastrami-subs och allt där i mellan (allt utom räkmackor, räkor är endast för mycket gamla tanter). För att inte tala om den legendariska Jänkar-mackan "Reuben" som serverats i New York-delin med samma namn sedan sent 1200-tal. Jag har ändrat lite i receptet, fixat. Gjort en egen variant som jag valt att kalla Petters Rekorderliga Reuben™. Här kommer mitt improviserade och ganska icke-exakta recept.

Detta behöver du
• En ordentlig bit nötbringa (eller fransyska, eller högrev)
• BBQ/grillkrydda
• Kaffe
• Farinsocker
• Äppelcidervinäger
• Vitvinsvinäger
• Vitkål
• Ättika
• Salt & svartpeppar
• Hellman's majjo
• Smör
• Nybakat lantbröd eller nåt annat som du gillar

Och såhär gör du:
Börja med att strö massor av krydda över bringan. Putsa inte bort fettet innan du börjar klappa in gojset i biffen. Fettet smälter och ger smak. På med massor av krydda. Mer än vad som känns realistiskt. Låt bringan ligga i kylen, med kryddan, i ett dygn. Sen lägger du köttet i en form/gryta, blanda kaffe, äppelcidervinäger, peppar och massa farinsocker med en liter vatten. Smaka av innan, det ska smaka sött och starkt, mustigt. Slå vätskan över bringan, täck formen/grytan med folie och kör den i 15 timmar på 100 grader i mitten av ugnen. Ta ut köttet efter avslutat tid, låt bringan svalna i kylen medan du reducerar ned det som återstår av vätskan till en krämig sås. Har som du märker inga exakta mått. Du får höfta, smaka av.

Riv vitkål med en osthyvel. Håll tre liter kokande vatten över den. Blanda sedan med ättika, socker, salt, vitvinsvinäger och svartpeppar. Smaken ska vara sur och syrlig, salt och god. Som en fusk-mix mellan surkål och helt vanlig pizzasallad. Låt stå i minst fem timmar. Sen skivar du upp den kalla bringan, tunt, vänder ned den i såsen du reducerat och steker brödskivorna i smör på medelvärme. Stryk Hellman's på brödskivorna, lägg på rikligt med kål, sen stora kluttar av bringan (som legat och gottat till sig i såsen), saltgurka, lite silverlök och på med toppbrödet. Jag lade även in lite kycklingfilé som jag marinerat i honung och vitlök samt lagat i ugnen, men det är absolut ingen nödvändighet. Starka smaker, sött möter syrligt som möter salt. En enklare variant på en amerikansk ultra-klassiker. Servera naturchips till eller frityrstrips. Både gott och nyttigt.

Petters Rekorderliga Reuben™

HQ