Svenska
Blog
Blu-ray-spelaren i Playstation 4

Blu-ray-spelaren i Playstation 4

Skrivet av Petter den 22 december 2013 kl 05:21

Det har dragit ut på tiden men nu har jag äntligen haft tid att verkligen jämföra BD-spelaren i Playstation 4 med den i Playstation 3 samt två stationära, specialiserade spelare från Oppo och LG. Jag ska börja med att prata lite om utrustning som använts. Jag testade samtliga spelare med samma HDMI-kabel (Audio Quest Gold) kopplad till Marantz AV8801 (försteg) vidare till en JVC DLA-HD 750-projektor projicerat på en ramspänd Screen Research-duk. Samtliga testade Blu-ray-spelare har testkörts ur kartong, utan balansering av vitpunkter eller svärta.

Jag hade helt klart förväntat mig att Playstation 4 skulle vara en bättre spelare än Playstation 3, men så är inte riktigt fallet. Skillnaderna är små men märkbara och som det ser ut just nu är PS3:an den bättre Blu-ray-spelaren. Bilden i Playstation 3 upplevdes under våra tester som aningen mer balanserad. Playstation 4 sköter själv de-interlacingen av interlejsat material vilket är märkligt och negativt. PS3:an skickar till exempel 1080i-material vidare, utan att själv de-interlejsa det, något som jag hoppas att Sony fixar i PS4:an och ändrar via en mjukvaruuppdatering. Dubbleringen av bildlinjer som sker när man matar Playstation 4 med i-material ser inte bra ut och för just det ändamålet är Sonys senaste konsol inte att rekommendera.

Nu använder de allra flesta sin BD-spelare för att visa 1080p/24p-material och kommer därmed aldrig att påverkas av problemet med dubbleringen av 1080i-material. Jag märkte också av att bilden, ur kartong, innehåller en liten (liten) gnutta mer blåstick när den kommer från BD-spelaren i PS4 än om samma film spelades i Playstation 3. Ingen stor grej men märkbart när vi skickade samma film, till samma försteg och skiftade mellan två olika videokanaler, löpande, under en timme (ungefär).

Samtidigt är inte Blu-ray-spelaren i Xbox One någon egentlig dunderhit, heller. Under mitt kortvariga test kunde jag märka av vissa problem med jaggies som inte existerar i PS4-bilden. Det märks att både Sony och Microsoft varit stressade i utvecklingen av sina senaste konsoler och om jag idag skulle rekommendera Blu-ray-spelaren i någon av de existerade spelkonsolerna skulle jag tveklöst välja Playstation 3 som Sony uppgraderat och förfinat med regelbundna uppgraderingar under nästan sju års tid. Avsaknaden av fjärrkontroll till BD-spelaren i PS4 samt bekymren med 1080i-material gör att jag mer än gärna kallar den "medioker" som filmmaskin. Med det sagt vet vi ju att Sony kommer att förbättra PS4 som BD-spelare med flertalet smarriga mjukvaruuppgraderingar. Hoppas de gör det ganska snart, bara.

HQ