Svenska
Blog

Ekologisk mat

Skrivet av Petter den 12 februari 2014 kl 12:14

Hysterin kring ekologiska råvaror har nått nya nivåer under det senaste året. Jag har hört "Varför köper du inte ekologiskt? Det är mycket nyttigare!" fler gånger under de senaste 12 månaderna än vad jag orkat lyssna på. I min värld har det känts lite som lurendrejeri från första stund. Att höja priset med 60% på en påse tomater bara för att de odlats utan besprutning kanske hade varit skäligt om det fanns tydliga studier som bevisade att det som svenska odlare sprutar på sina icke-ekologiska tomater var skadligt för mig. Men det existerar inte. Mer och mer bevis dyker upp som talar sitt tydliga språk: Ekologisk mat är inte bättre, bara dyrare.

Varför ger ekologisk odling ökade koldioxidutsläpp? Grödor absorberar som vi alla vet koldioxid. Konstgödslad mark ger 30-50 procent högre skörd och absorberar mer koldioxid än kravodlad mark. En annan faktor är den koldioxid som frigörs ur marken. Professorerna i markbiologi och växtnäringslära på Sveriges Lantbruksuniversitet har visat att om all spannmål i Sverige kravodlas ger det ökade utsläpp av växthusgaser motsvarande utsläppet från 675 000 personbilar som kör 1000 mil per år. Sammanfattningsvis medför så kallad ekologisk produktion av baslivsmedel negativ miljöpåverkan på flera sätt och försvårar möjligheten att föda en växande befolkning i världen.

För miljön är krav-mat alltså sämre än de vanliga produkterna de flesta av oss handlar på Ica. Ekologisk mat är dessutom inte nyttigare och ska enligt flertalet studier inte heller smaka bättre, det är en placebo-effekt.

Konsumenter väljer ekologisk mat av en rad skäl, men den här senaste genomgången visar att det just nu inte finns några tydliga skillnader mellan ekologisk och konventionell mat vad gäller näringsinnehåll eller hälsoeffekter, säger professor Alan Dangour på London school of hygiene and tropical medicine, till BBC.

Klicka här för att kika på mer bevismaterial

Ekologisk mat

HQ