Svenska
Blog
Vilket spel kan rädda Wii U?

Vilket spel kan rädda Wii U?

Skrivet av Petter den 27 februari 2014 kl 12:19

Nintendo rapporterar att man nu äntligen gått om Xbox 360 i Japan, rent försäljningsmässigt. Samtidigt som det är skoj att skriva positiva nyheter är det lite samma sak som att fira att man sålt mest iskuber i Antarktis. Detta eftersom Xbox 360 sålt horribelt dåligt i Japan sedan den lanserades för drygt åtta år sedan. Men ja, 1,6 miljoner Wii U-enheter har krängts i Japan vilket man nu skryter lite med. Med tanke på att man sammanlagt fått iväg knappa fem miljoner konsoler över hela världen har Japanerna varit relativt köpstarka när det gäller Wii U, ändå. I jämförelse har Sony sålt närmare tio miljoner Playstation 3 sedan 2006 och 2,5 miljoner PS Vita-maskinen under de senaste två åren.

Många verkar tro att ett enda stekhett storspel kan rädda Wii U. Många jag pratat med under de senaste månaderna menar att Zelda HD skulle kunna vända på steken för Wii U. Men det stämmer mest troligt ej. Zelda som spelserie säljer inte de volymerna (har aldrig gjort) som krävs för att Nintendo ska kunna vända den negativa trenden. Smash Bros då? En spelserie som sammanlagt sålts i cirka 25 miljoner är såklart inget att fnysa åt (verkligen inte). Med hjälp av Mario Kart 8 kanske det går vägen. Nintendo har nämligen sålt 95 miljoner Mario Kart-spel (totalt) sedan debuten på Super Nintendo. Hysteriskt populär spelserie med andra ord.

Hur det än är hoppas jag såklart på en uppryckning rent försäljningsmässigt. Den här industrin behöver det, Nintendo behöver det (minst sagt). I samma andetag skulle jag knappast tacka nej till en helt ny konsol från Nintendo heller, om Wii U nu är såpass dödsdömd som mången domedagspeppad branschanalytiker menar. En extremt kraftfull dunderburk från Nintendo i slutet av 2016 komplett med ett Zelda, Mario Galaxy 3 och nytt Metroid som får de snyggaste PS4-spelen att se ut som gammal skåpmat - skulle inte sitta fel.

HQ