Svenska
Blog
Gravity. Mina åsikter.

Gravity. Mina åsikter.

Skrivet av Petter den 2 mars 2014 kl 12:21

Nu har jag äntligen sett den, Alfonso Cuaróns extremt hypade thriller. Jag väntade ivrigt i månader för att få glutta på gubbens nya storverk, inte minst eftersom jag verkligen avgudade Children of Men. Mina förväntningar var med andra ord väldigt höga. Väldigt, väldigt, väldigt höga. Filmen levde inte riktigt upp till dem, tyvärr. Vilket inte på något sätt gör den dålig, tvärtom. Gravity var en underhållande rymdresa, visuellt ultratjusig, ambitiös och expansiv... Men den var även ganska problemfylld.

Till att börja med kändes det aldrig som att karaktärerna som Clooney och Bullock spelade var riktiga. Någon känslomässig grund byggdes aldrig riktigt upp och de framstod under filmen mer som förutsägbara klyschor än verkliga människor. Sen tyckte jag att den för det mesta våldsamt snygga effekttekniken inte levererades utan bekymmer, inte minst när det gällde skådespelarnas ansikten och hur de eftermonterats in i de datorfixade rymdhjälmarna. Ibland såg det lite väl mycket ut som en mellansekvens från ett påkostat AAA-spel.

Sensmoralen om återfödelse blev lite sliskig också. Budskapet kändes under stora delar lika påtvingat tillrättalagt som budskapet i Avatar (en annan film där tekniken och den visuella upplevelsen var makalös medan storyn och karaktärerna kanske inte hör till de allra mest genomarbetade). Bullocks panik upplevde jag som fejkad, rakt igenom (dessutom), och Clooneys överdrivna, charmanta lugn doftade fränt av Ocean's Eleven. Jag gillade dock hur tight den var rent regimässigt. Ingen dötid, smart uppbyggd spänning. De långa scenerna utan hoppiga klipp var lika majestätiska som de var effektiva. En häftig film rent tekniskt, men absolut inget mästerverk.

På Blu-ray var den dessutom lite väl grynig. Jag förstår att Framestore valt att lägga till lite extra brus för att på så sätt dölja sömmarna mellan de filmade skådespelarfejorna och allt annat som animerats i en dator men för min del blir det lite väl grynigt. Ljudet var extraordinärt på Blu-ray, dock. Riktigt, riktigt mustig ljudbild där man blandar absolut tystnad med maffiga explosioner och originell filmmusik till en otroligt trevlig helhet. Mitt betyg landar på en ganska svag sjua.

HQ