Svenska

MCU (Marvel) Sämst till Bäst - #14-13

Skrivet av putterman den 25 januari 2017 kl 13:27

Som några här på sidan kanske vet är jag inte lika positivt inställd till Marvels hyllade superhjältefilmer som många andra är. Jag tycker de har väldigt varierande kvalitet och kände därför att det kan vara kul att fortsätta göra listor och denna gång ranka dessa filmer. Jag kommer försöka hålla mig väldigt kortfattat. Det gäller alltså de 14 stycken som i skrivande stund redan har kommit ut och som vanligt så varnar jag för SPOILERS

#14 Doctor Strange - 1/10
Nej, bara nej. Hur den här filmen kan ha blivit så hyllad är för mig helt oförståeligt då det knappt är en film. I rollen som Stephen Strange har Marvel castat fantastiska skådespelaren Benedict Cumberbatch (Benny Gurksats), men ungefär där tar de positiva beskeden slut.

Filmens inledande 20-30 minuter känns förvisso helt okej och även om man har sett det förut gillar jag att se Benny gestalta ett kräk till läkare som är så självgod det bara kan bli. Han är på många sätt lik Tony Stark, men känns inte i närheten lika charmig som honom utan mest som just ett kräk. Benny gör detta riktigt bra och det känns ändå lite lite lovande en kort stund. Det är när Stephen skadar händerna och tar sig till Nepal för att hitta "The Ancient One" som han fått höra ska kunna bota honom. Här bestämmer sig filmen för att gå på en rejäl drogtripp och skiter hädanefter i allt vad plot heter. Det är på fullaste allvar så att om du tar bort de för det mesta snygga effekterna (Dormammu ser ut som något ut Green Lantern-filmen) finns här ingen film längre.

Hela den lilla story som finns berättas utav Tilda Swinton, AKA The Anicent One, som endast fungerar som en stor jävla expositionsmaskin. Hennes enda roll i filmen är verkligen att rabbla upp vad som händer och vad som kommer ske eftersom det inte på något sätt skulle fungera annars. Skurken i filmen, återigen gestaltad utav en fantastisk skådespelare i Mads Mikkelsen, är den sämsta jag sett i en film någonsin tror jag (tied med den dansande häxan i Suicide Squad). Vad hans syfte är vet jag ärligt talat fortfarande inte efter att ha sett filmen två gånger utan han är mest där för att Doctor Strange ska ha någon att slåss med. Det snackas något om att han vill frigöra (?) Dormammu i utbyte mot något (jag minns inte), men inget större fokus läggs på det. Man lägger istället allt fokus på förvisso rätt häftiga effekter i striderna, men som jag nämnt tidigare är detta en film som inte är en film utan alla snygga effekter.

Innan jag går in på det värsta med hela filmen vill jag bara nämna en positiv sak med den, nämligen Chiwetel Ejiofors"Mordo" som byggs upp som en framtida skurk jag faktiskt ser fram emot, något som i MCU:s fall är ovanligt. Det är den enda karaktären i filmen som fungerar (bortsett från Bennys första 20 minuter) och det ska bli kul att få se mer från honom som skurk i framtida filmer.

Nu till det värsta i hela filmen, "humorn". Att kalla detta humor är en snyting mot riktig humor, men i brist på bättre ord så kör vi på det. Det är nämligen inget annat än en fars. Ren och skär jäkla fars. Allt ifrån Wongs Beyonceskämt till den där satans kappan (seriöst, det är det sämsta försök till humor jag har sett NÅGONSIN) är så cringeframkallande att det gjorde ont att sitta i biostolen. Benny Gurksats verkar tyvärr sakna komisk tajming (det tror jag inte att han gör, men det fungerar verkligen inte i denna film) och allt blir bara kasst. Vad ni än gör människor, se inte den här jäkla röran till film. Det är min klart sämsta bioupplevelse i mitt liv.

#13 The Avengers - Age of Ultron - 3/10
Efter succén med Avengers var Age of Ultron naturligtvis en film många såg fram emot oerhört mycket. Att se gänget samlas igen kunde bara inte bli annat än bra, eller? Tyvärr har MCU, efter succén med Guardians of the Galaxy, bestämt sig för att fullständigt förstöra Age of Ultron med humor över-jävla-allt. Det blir verkligen helt fruktansvärt. Jag behöver kanske inte gå in på mycket detaljer, men vi har humor i alla möjliga sorters situationer där det inte fungerar att ha humor och värst utav allt är att Ultron själv är en satans pajas. Jag vet inte hur han är i comicsen, men i början utav filmen känns han faktiskt lite hotfull och man ser verkligen fram emot att kanske få en Marvelfilm med bra skurk igen. Istället får vi en jävla Robert Gustafsson som mest går runt och flamsar samtidigt som han försöker vara så ond han kan med sin plan att förstöra världen för att, ehm, för att... Ja för att han vill det helt enkelt.

Utöver allt detta är filmen en stor snarkfest utan dess like med helt oinspirerad action och en Bruce Banner som springer runt och gnäller hela tiden (vad fan hände med den underbara Hulken vi fick i förra Avengers?). Han har tydligen gått ifrån att kunna kontrollera Hulken till att vara livrädd för att transformeras igen. Dessutom har han någon konstig romans med Black Widow som får mig att undra om Marvel glömde bort att snubben faktiskt hade en flickvän i The Incredible Hulk. Vart är hon? Filmen har sina stunder med den alltid lika charmige Thor och en viss scen där alla (utom Black Widow vilket gör att jag misstänker att hon kommer lyfta den i Infinity Wars) försöker lyfta hans hammare. Den här scenen är fantastisk, men är tyvärr ganska ensam i en annars dålig film. Gör om och gör rätt Marvel. Dra ner på humorn till den nivå som ni höll innan för det här blir mest parodi. Men ja, det var väl kul med två nya medlemmar till Avengers antar jag (och en tredje som dog). Framförallt Scarlet Witch hoppas jag kunna bli en cool karaktär framöver.

MCU (Marvel) Sämst till Bäst - #14-13

Två rejält sunkiga filmer jag inte skulle utsätta min värsta fiende för

HQ