Svenska
Blog

Goldeneye 007

Ahh, vilket kanonspel som bär det namnet! Goldeneye var banbrytande och än idag revolutionerade, varför? Läs vidare.

Goldeneye, utvecklat av Rare, släpptes till Nintendo 64 1997. Då var FPS en omöjlighet på konsol, att inte spela med tangentbord/mus? Omöjligt!

Men Rare var smartare än så. Spelsystemet är så bra det kan bli med bara en spak. Med spaken rör du dig helt enkelt runt på skärmen, och går du åt sidan vänder sig Bond automatiskt. Skull man vilja gå i sidled eller luta sig ut använde man C-knapparna eller styrkorset.

I övrigt användes bara 4 knappar. Med Z, som satt på kontrollens undersida, sköt du. Med L/R siktade du, och med B bytte man vapen/öppnade dörrar. A var reload knappen.

Alltså lyckades man göra ett klockrent spelsystem som chokade spelvärlden. När Halo: Combat evolved sen släpptes 2001 krossades all skepsis till FPS på konsol.

Spelet i sig var fantastiskt upplagt med rejäla genomgångar av prylar, historik och mål inför varje bana. Det gjorde att man fick en bättre översikt på allt, och nya mål poppade inte bara upp.
Spelet gick ut på att smyga, tänka och tillslut stoppa Goldeneye. AI:n var fantastiskt balanserad, grafiken grym och storyn väl berättad. Spelet byggde såklart på filmen med samma namn.

Men förutom den härliga kampanjen fanns ett ovanligt omväxlande/nytänkande multiplayer. Upp till 4 personer kunde dela skärm och välja en karaktär. Man kunde skräddarsy inställningar och det fanns flera spelsätt. Mängder av banor samt urgrymma vapen gjorde dettta så bra det bara kan bli.

Att jag längtar efter en nyversion är solklart. Dels för att jag egentligen inte äger spelet, dels för att det var så bra. Microsoft höll ju på att få spelet till Live Arcade, och skulle det släppas dit vore jag överlycklig. Då förväntar jag mig:

1: Bättre grafik
2: Klockren nyversion av orginalet
3: Fler vapen, karaktärer samt banor till multiplayer
4: Online för upp till 12-16 spelare
5: Att alla "cheats" man kunde låsa upp i orginalet är kvar, såsom Donkey Kong mode, Paintball och All guns finns kvar. Hysteriskt kul!

Goldeneye 007, längtar vi att se på Live Arcade

länge leve 007!

Tillagt 2009-05-27 16:33:
Goldeneye och Halo:Combat evolved är liksom föräldrarna till alla FPS på konsol.

HQ