Svenska
Blog
Ramadan

Ramadan

Ramadan Mubarack. Nu infaller den heliga månaden Ramadan och som svensk muslim vill jag dela med mig av min egna ramadan. Jag kanske ska börja med att förklara vad som innebär med den muslimska fastan. Då det finns många religioner som förespråkar fasta så kan det vara svårt att hålla reda på reglerna för just den muslimska fastan så därför ska jag lätt förklara vad som krävs av en muslim vad gäller fastan. Allah (swt) har deklarerat fastan obligatorisk under månaden ramadan. Ramadan är alltså inte ordet för fasta utan namnet på den heliga månaden där man ska fasta från nymåne till nymåne dvs 30 dagar. Det arabiska ordet sawm betyder fasta enligt islamisk juridik och lag. Detta betyder att man avhåller sig från att förtära mat, dricka vätska, röka, snusa eller ha sexuellt umgänge. Den som är på resande fot vid längre sträckor ska avbryta sin fasta, likaså gäller de kvinnor som är gravida eller befinner sig i menstruationscykeln. Små barn, äldre och sjuka behöver eller ska inte fasta. Om man exempelvis börjar blöda så bryts din fasta och många skolor av Islam gör det gällande att man exempelvis inte ska borsta tänderna med tandkräm eller tugga tuggumi under själva fastan.

Att fasta under ramadan är en religiös plikt för alla muslimer som kan. Islams lagar och obligatoriska gärningar struktureras av de flesta som fem pelare. Shahada (trosbekännelse), salat (bön), sawm (fasta), zakat (allmoseskatt) och hajj (pilgrimsfärd). Sawm är en oerhört viktig del av en praktiserande muslims liv. Det är en chans att komma närmare den man älskar, att knuta starkare band med familj och vänner och samtidigt reformera sitt eget inre.

Nothing can be compared to the month of Ramazan in terms of reward. (Holy Prophet Muhammad (peace be upon him and his progeny) Bihar al-Anwar, vol. 97, pg. 49)

Alla muslimer är överens om att belöningen för att fasta under ramadan är oerhört stor och betoning läggs på att man ska läsa och studera den heliga boken som för första gången uppenbarades under Ramadan. Oftast sitter man ner i ensamhet med Koranen i sitt knä och läser den från början till slut innan månaden är över. Det är ingen där utom du själv och din skapare. Du läser boken, blir förvånad, förskräkt, tårögd, hänförd och lättad. Du ser månen lysa klart utanför fönstret. Du sträcker din hand för att nå den men du kommer ihåg att avstånden mellan dig och denna klara lampa är för stort. Du känner pulsen och kommer ihåg att den som är närmare än din egen halspulsåder, närmare än din egen existens, ditt liv, ditt allt är Allah (swt), skaparen av månen, stjärnorna, änglarna, människorna, demonerna, haven, himlavalven, jorden, de minsta av protister till de största av eukaryoter.

Du stiger upp strax innan ottan väkt av din lillasyster. Hon rycker i dig med ett stort leende på läpparna men med sömnig blick. Det är tid. Du reser dig upp, kollar på klockan. Tar på dig bekväma kläder och går in i köket. Där sitter redan resten av familjen redo att starta måltiden. Det är bäst att man hugger in så man orkar stå sig hela dagen. Denna gång är det fasta under sommaren, det kommer bli tufft att fasta och jobba samtidigt. Vatten, juice, dadlar, mjölk, bröd, ris, kött, sallad och frukt står framme och du tvekar inte utan äter tills du är mätt och belåten. Du tackar Gud och tackar din mor för maten.

Det rinnande vattnet slår kallt mot dina kinder och panna. I vardagsrummet rullar du ut din matta och gör dig redo. Böneutropet ljuder genom dina spända stämband. Allah hu akbar. Din lillebror kommer springande och sätter sig bredvid dig. Muhammad Rasullallah, din lillasyster kommer springande, Allah hu akbar, mor din sätter sig med barnen, La illa ha illallah, din far stegar leende in alltjämt våt om skägget efter tvagningen. Du ler tillbaka och ger plats längst fram. Morgonbönen genomförs tillsammans och dagen har startat. En dag av hunger och törst men också beslutsamhet och tro. Ya Ramadan, ya ramadan! Äntligen är du här, den heliga månaden är här!

HQ