Svenska
Blog
En dag i fasta

En dag i fasta

Skrivet av tv-spelare den 15 augusti 2011 kl 15:27

Fastemånaden har kommit halvvägs och jag tänkte kort berätta lite hur en av mina dagar har varit. Min första dag i år som jag fastade var några få dagar innan Ramadan. Innan solen gått upp stiger jag ut ur sängen och gör i ordningen en stadig frukost. Denna dag drack jag lite extra vatten för jag vet vad som väntar senare under dagen. Innan jag gör mig färdig för bön så gör jag en avsiktsförklaring att fasta från solens uppgång till solens nedgång. Denna dag skulle jag jobba ett par timmar på McDonalds så jag ville prova och se hur kroppen reagerade på ett slitsamt arbete under hetta, med frestelse överallt och ett krav på kvalitet och service. Det gick bra men det måste ha varit en av de jobbigaste dagarna jag fastat. Törsten slog mot mig hårt och från halsen kunde jag uppleva en brännande känsla. Folk runtomkring drack vatten, gästerna fick kalla color med is, maten susade ut genom köket, temperaturen var hög och jag jobbade i samtliga stationer, köket, kassan, drive-in och lobby.

Jag blir aningen långsammare i mina steg och tiden tycks gå oerhört långsamt men jag fortsätter att le och tänker på hur skönt det kommer vara när väl jag är klar. Jag borde inte klaga när detta är vardag för miljoner människor, ja de har det värre då de kanske inte ens har något att äta överhuvudtaget efter jobbet. Under rasten bytte jag kläder, gick ut och bad mina böner för att sedan lägga mig ute i gräset. Nu var det ett några få timmar kvar och jag känner mig tröttare än vanligt men likväl bestämd och motiverad. När arbetspasset väl var över så kändes det som jag jobbat hela dagen och jag ser att klockan är mycket. Ljuset utanför började tona bort och jag tog mig hem med tunga steg. Jag funderade på att ta tåget hem men jag ändrar mig och går till familjen istället. Det är ju trotts allt trevligare med lite sällskap. Nu var jag ensam om att fasta denna dag men jag hade ändå turen att de lagat mat åt mig. Jag ber en bön, lekar lite med småsyskonen och inväntar de sista minuterna. När det var dags så satte jag mig till bords och fyllde ett glas med vatten.

När man bryter fastan ska man recitera en dua eller bön som lyder: "Allahumma laka sumtu wa bika aamantu wa laeka ta wakaltu wa 'ala rizq-ika aftarthu."

Detta betyder på ett ungefär: "Oh Allah! Jag har fastat för dig och jag tror på dig och jag bryter min fasta med din näring och uppehälle.

När jag sedan lät vattnet vidröra mina läppar och rinna ned för strupen så kan jag inte minnas någon dryck som varit så god och törstsläckande. Känslan man får av några få droppar vatten kan inte ens skrivas i ord för det är så kraftfullt. Jag dricker inte häjdlöst utan i små omgångar för att njuta och inte släcka törsten direkt på en gång. Jag vill ha kvar denna underbara känsla där man fyller kroppens behov och får smaka på livet självt.

När jag drack färdigt kan man ändå inte låta bli att vara sorgsen över alla stackars själar som inter har någon större tillgång till vatten eller mat. Det är skamligt att vi har överflöd och inte hjälpar andra med ens denna grundförutsättning i livet. Just nu svällter barn och vuxna i Somalia, det finns väldigt lite mat och vatten att tillgå under denna torrperiod och priser på mat stiger skyhögt. Det vi kan göra som medmänniskor är att stödja dem och skicka den hjälp vi kan vad gäller pengar till mat och vatten. Om ni litar på någon specifik hjälporganisation så borde ni skicka in ett bidrag redan idag då det är väldigt bråttom, det är ingen idé att invänta slutet på fastan om man är muslim då säkert många barn inte kommer överleva så länge.

Drought in Somalia 2011

I nästa blogg ska jag försöka ta upp budskapet i fastan och vad som är för- och nackdelar med detta levnadssätt. Dessutom vill jag även skriva om vad jag har gjort den senaste tiden och vad man bör göra under fastemånaden ramadan.

HQ