Svenska
Blog
Skäl att fasta

Skäl att fasta

Skrivet av tv-spelare den 22 augusti 2011 kl 17:56

Nu närmar vi oss slutet på den för muslimer heliga månaden Ramadan. I år har det gått bra att fasta samtidigt som jag jobbat. Det är något naturligt för mig och det känns bra att inte ge in för kroppens begär så lätt när det kommer till mat och dryck. Vad är då meningen med detta, vad är fördelarna med fastan och varför gör vi det?

Det viktigaste svaret en religiös person kan ge är att det är Guds vilja. Detta är det absolut mest väsentliga i ens handlingar. Det är inget att skämta om för en troende, se det med öppna hjärtan och respekt såvida det inte skadar er. När man kommer till insikten att vi inte är en oberoende existens så blir man tacksam för saker och ting. När man kommer till insikt att vår själva existens är beroende av en skapare så kommer det vara naturligt att försöka lära känna honom och visa sin tacksamhet. Personligen känner jag att varje människa oberoende av religiös tillhörighet eller nationalitet borde vara tacksamma för åtminstonde någonting. Som muslim försöker jag manifestera det i mina handlingar och följa de påbud jag tror kommer från min skapare.

Och [minns att] er Herre tillkännagav [för er]: 'Om ni visar tacksamhet skall Jag ge er en större [belöning], men om ni visar otacksamhet skall Jag sannerligen ge er ett strängt straff!'" [14:7]

När man dyrkar Gud kan man göra det på olika sätt. Om man dyrkar Gud för rädsla av straffet så är det dyrkan av en slav. Om man dyrkar honom för att få belöning så är det dyrkan av en köpman. Om man dyrkar Gud för sin kärlek till honom och tacksamhet till honom efterliknar man då dyrkan av en sann troende. Det är inget fel att ha ett begär för det goda eller rädsla för straffet men varför begrännsa sin existens till något så litet?
Inom Islam finns det obligatorisk fasta och rekommenderad fasta. Den obligatoriska fastan infallar just i Ramadan-månad.

Rekommenderad fasta är de flesta andra dagar under det islamiska året utom vissa dagar där det är rekomenderat att man inte ska fasta eller de dagar då det är förbjudet att fasta. Det är inte så krångligt som det låter om man har lite kunskap i ämnet. En dag som är förbjuden att fasta är Eid al-fitr exempelvis. En dag som är rekommenderat att man ska fasta på är exempelvis 27 Rajab. Detta är dagen då profeten tillkännagav sitt profetskap. Resten av månaden Rajab och Shaban är också rekommenderad tid att fasta.

När man gör något är det viktigt att komma ihåg vad som är ett krav på en och vad som är frivilligt. Jag ser det inte som frivilligt för mig som muslim att hålla tyst när någon begår en ond handling såvida jag inte fruktar för mitt liv, även då är det något viktigt varje person ska bära med sig. Det är inte friviligt för mig att göra orätt men det är frivilligt för mig att bara göra det som jag är begränsad till att göra. Om min kropp är försvagad av sjukdom behöver jag inte göra jihad al-asqar eller fasta men jag måste betala zakat och khums. Om jag inte har pengar så är jag fortfarande skyldig att handla gott och arbeta hederligt. Din goda avsikt kommer belönas och din onda handling kommer straffas.

Ordet mustahab på arabiska är något som är rekommenderat. Ordet wajib används för att beskriva det som är obligatoriskt. Om jag fastar en mustahab-fasta så stärker jag min tro och gör min dyrkan enklare när det väl blir obligatoriskt för mig. När jag sedan ska göra det som är skrivet för mig att göra så kan jag då göra det med ett leende på läpparna.Om jag fastar en dag då det inte är wajib och en vän bjuder in mig på mat kan det vara lika älskvärt i Allahs ögon att jag tackar ja och avbryter min fasta som det vore om jag fortsätter med fastan.

Fastan under ramadan är för mig obligatorisk och det är det viktigaste för mig. Att tjäna min skapare är något jag vill göra men det är inte den enda anledningen. Fler skäl kommer jag inom kort att beskriva i nästa blogg.

TROENDE! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er - kanske skall ni frukta Gud. [2:183]

HQ