Svenska
Blog
Zakat

Zakat

Skrivet av tv-spelare den 20 september 2011 kl 00:26

Att ge bort något till mer behövande räknas av oss alla som en god handling men vad för roll ska välgörenheten spela i våra liv idag? Den moderna människan blir allt duktigare på att effektivisera saker och ting. Våran produktion har aldrig varit så bra som den är idag men samtidigt är året 2011 och vi har fortfarande en så ofantligt dålig distribution av våra tillgångar. De rika blir allt rikare och de fattiga allt fattigare. Någonstans där emellan hittar vi antagligen dig och mig, de som lever livet utan några större problem. De som har råd med tv-spel, plugga och leva livet till fullo. Visst finns det upp- och nedgångar i tillvaron där ekonomin kan vara en källa till stress och oro. Samtidigt är det väldigt lätt att glömma de runt omkring oss, i alla fall de som har det sämre. Vi har inga större problem att avundas de som har mer än oss men vi ser inte de som lever på gatan, kanske ovetande om de kommer få ett mål mat idag eller inte.

Att visa tacksamhet för det man har är sannerligen ett ovanligt drag hos många människor. Att sätta sig in i en annan persons situation hör även det till det extremt ovanliga. Att ge från det man har till andra hör tyvärr även det till det ovanliga. Inom Islam förespråkas fasta under ramadhan månad så att människan verkligen kan förstå den svåra situation många befinner sig i. Denna handling gör en också mer tacksam för det man har, inte ta saker för givet och förhoppningsvis leder det också till att man är villig att dela med sig till andra.

Behöver man då fasta exempelvis för att förstå vikten av välgörenhet? Nej. Behöver man tillhöra religionen Islam för att kunna göra gott? Nej. Vad är då vitsen med det hela? Den som inte accepterar sin roll i ett samhälle i stort, som ej förstår sitt ansvar gentemot andra bidrar inte med något positivt alls, varken till sin egen existens eller till andras. Det finns de som inte ser problemet med alkohol, de som inte förstår problemet med att baktala andra, de som inte förstår problemet med förutfattade meningar. Vad är problemet om en religion visar ett utmärkt sätt att leva ens liv? Visst, om man inte anser sig behöva vägledning så kan man ju prova sig fram själv och se hur lätt det är att hitta rätt.

Zakat är en av de fem pelarna inom Islam, alltså ett måste för varje muslim. Zakat mal innebär att man ger mellan 2,5 till 20% av sin årsinkomst till välgörenhet. Det högre beloppet är khums som shiamuslimer anser är den summan som ska betalas ut medan 2,5 är den summa sunnimuslimer betalar ut, de anser att khums inte är obligatoriskt och skulle kunna kallas för sadaqah istället vilket är en form av rekomenderad allmosa. Zakat al fitr är den välgörenhet muslimer ger i slutet av månaden ramadhan som tack till Allah (swt) att man fastat och att man vill följa hans påbud. 2011 motsvarade denna summa ungefär 75-80 kronor för varje familjemedlem och pengarna bör gå till mat för de hungriga.

Jizya är ett kritiserat begrepp bland personer som inte nödvändigtvis förstår sig på Islam. Detta är en skatt ickemuslimer ska betala om de bor i ett muslimskt land. Detta är en naturlig följd då muslimer redan är tvungna att betala skatt och allmosa. Att betala jizya innebär också att man inte behöver delta i några krig utan att istället bli beskyddade av muslimer och få utöva sin religion i fred och bli respekterade som en del av samhället.

Att ge välgörenhet är alltså obligatoriskt för en person som tillhör religionen Islam och kallar sig själv muslim. Om inte de goda gör gott och förbjuder det onda så kommer världen aldrig bli rättvis. Välgörenhet är inget man ska ta lättvindigt, detta är en stöttepelare för varje människa den dagen ingen annan ska stå till ens försvar.

The Prophet Muhammad (peace be upon him) once had several coins that he asked his wife to distribute in charity. But due to the Prophet's illness at the time, she did not have an opportunity to give out the coins. When the Prophet learned of this, he asked for the coins, placed them in his hand, and then said: "What would God's Prophet think if he were to meet God, who is Great and Glorious, while (still) possessing these?" - Al-Tirmidhi, Hadith 586

Vad klassas då som välgörenhet inom Islam?

The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "Every Muslim has to give in charity." The people then asked: "(But what) if someone has nothing to give, what should he do?" The Prophet replied: "He should work with his hands and benefit himself and also give in charity (from what he earns)." The people further asked: "If he cannot find even that?" He replied: "He should help the needy who appeal for help." Then the people asked: "If he cannot do (even) that?" The Prophet said finally: "Then he should perform good deeds and keep away from evil deeds, and that will be regarded as charitable deeds." - Sahih Al-Bukhari, Volume 2, Hadith 524

The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "Charity is prescribed for each descendant of Adam every day the sun rises." He was then asked: "From what do we give charity every day?" The Prophet answered: "The doors of goodness are many...enjoining good, forbidding evil, removing harm from the road, listening to the deaf, leading the blind, guiding one to the object of his need, hurrying with the strength of one's legs to one in sorrow who is asking for help, and supporting the feeble with the strength of one's arms--all of these are charity prescribed for you." He also said: "Your smile for your brother is charity." - Fiqh-us-Sunnah, Volume 3, Number 98

Lycka hittas inte i rikedom. De allra rikaste kan vara de mest deprimerade samtidigt som de allra fattigaste kan vara de allra lyckligaste. Le varje dag för de gåvor du fått och misströsta inte för det du inte får. Ge lite av det du besitter till de som har det sämre ställt och glöm inte att vara tacksam för det du har, glöm inte ditt ansvar gentemot andra.

HQ