Svenska
Blog
Muharram del. 3

Muharram del. 3

Skrivet av tv-spelare den 30 november 2011 kl 10:53

Imam Hussein (as) gjorde hajj i den heliga staden men han var samtidigt medveten om den fara han befann sig i. Hela tiden hade han fiender runt omkring sig och inte ens i skuggan av Guds hus var han säker. Jag minns när jag och min far gjorde våran pilgrimsfärd till Mekka och Medina. När man utför de religiösa ritualer som utgör den islamiska pilgrimsfärden så bär männen ett vitt tygstycke över kroppen, detta kallas eharam. När man har på sig detta och befinner sig vid Guds hus får man inte döda någon levande organism eller ens bryta en gren på ett träd.

Hur mycket hade inte våran profet varit missnöjd, besviken och arg över dåtidens muslimer som inte ens ger hans dotterson Hussen (as) det privilegie utan istället försöker mörda honom på den allra heligaste platsen.

Kufa är en stad i nuvarande Irak som var det muslimska rikets huvudstad under fjärde kalifen Imam Ali (as)s. Det var från denna stad flera brev strömmade ut till Hussein ibn Ali (as) som bad honom att komma till deras stad och precis som sin far bjuda in dem till Islam. Ali ibn Abu Talib (as) hade många vänner och följeslagare i staden och samtidigt fanns det en del av profetens sahaba (kompankoner) kvar där. Trotts detta blev Ali ibn Abu Talib (as) attackerad i Kufa moskée när han bad i morgontimmarna. Hussein ibn Ali (as) minns detta och visste mycket väl hur folkets lojalitet, beslutsamhet och motivation sjönk i svåra tider. Folket berättade för Imamen att de var villiga och berädda att följa honom som sin religiösa auktoritet. De talade om att de skulle ta in honom och försvara honom från Islams fiender om han bara var villig att ta sig till Kufa och vägleda dem till den rätta vägen.

Imam Hussein (as) skickar då sin kusin Muslim ibn Aqeel (as) som sin representant med ett brev till sina shia i Kufa. Detta visar på att han verkligen förstod allvaret i situationen och profeten (saw) hade berättat till honom vad hans slutgilltiga öde skulle bli. Efter att Muslim ibn Aqeel (as) ger sig iväg så börjar läget i Kufa att förändras. Shiamuslimerna ville ha sin imam hos dem och var villiga att försvara honom men samtidigt var Kufa under styre av Yazids guvenör. Även om han var dennes guvenör så var han ändå neutralt inställd mot shiamuslimerna.

Yazids spioner och informatörer berätta om läget i Kufa och vad Hussein ibn Ali (as) var någonstans. Han valde att skicka en annan guvenör för att styra Kufa. Ibn Zyad (la) var en hänsynslös man som förtryckte oliktänkande individer. Ibn Zyad var guvenör över Basra som var tvillingstad till Kufa. Folk var helt ovetande över denna manöver och när en dag ett följe ryttare klädda likt profetens egna stammedlemmar från Bani Hashim rider in i Kufa tror folket att det är profetens dotterson Hussein (as) som kommer. Folket väller ut på gatorna och lovprisar sin ledare. Folk sjunger, är glada och kramar om varandra för något de tror ska vara en vändpunkt för Islam. De maskerade männen vinkar till folkmassorna och rider direkt mot parlamentsbyggnaden. Väl där är porten stängd. Soldaterna tror även de att det är Hussein ibn Ali (as) som har kommit. Istället klär de av sig sina masker och det visar sig att det är Ibn Zyad (la) och hans följe som kommit. Genast öppnas porten och det blir startskottet för Islams största tragedi.

HQ