Svenska
Blog
Vapenträning

Vapenträning

Skrivet av tv-spelare den 6 februari 2012 kl 21:15

Jag har nu tränat aikido ett par månader och vi har precis börjat med en ny termin. Det hela började faktiskt med mitt stora intresse för vapen och speciellt svärd. Under jobbet på labbet träffade jag en instruktör med svart bälte i aikido och jag var väldigt nyfiken. Han berättade att de hade viss träning med vapen även om det inte var det centrala. Jag gick för att titta på deras träningspass tillsammans med min vän Shoo. Första intrycket var att det såg väldigt svårt ut och visst var det. När jag väl ställde mig på mattan för att träna fick jag verkligen uppleva hur komplext aikido kan vara.

Eftersom jag har tränat karate tidigare så tog det inte allt för lång tid att komma in i systemet även om aikido skiljer sig väldigt mycket från karate. Medan karate handlar om sparkar och slag handlar aikido mest om grepp och kast. Man ska försöka få kontroll över angriparen genom deras rörelser samt dina tekniker. Man låser armar, får motståndaren ur balans och kastar ofta ner dem på marken. Det kan gå riktigt hett till under de mer avancerade passen och om man inte har en korrekt fallteknik kan man råka få axeln ur led. Det har inte hänt mig än men jag har tagit en och annan smäll.

Det första passet var väldigt roligt och jag bad att få vara med under vapenträningen någon vecka senare. Det gick utmärkt då jag tydligen lärde mig fort samtidigt som jag redan hade träningsvapen. Även om det var väldigt enkla hugg man fick göra så kändes det bra att få träna in det från grunden. Man måste vara extra försiktig när man hanterar vapen och andra verktyg under träning. Jag brukar göra för vana att ta ett extra steg bakåt när jag tränar med min partner för att inte råka slå dem. Har fungerat utmärkt hittils.

Vapenträningen används främst för att göra ens teknik bättre utan vapen som i många avseenden använder samma sorts rörelser. Jag har flera svärd hemma, både vassa och oslipade men under träningen använder vi bara träsvärd. Symboliken bakom svärdet har fascinerat mig från barnsben. Ända sedan filmer och serier som Ivanhoe, Star Wars, Braveheart och Teenage mutant ninja turtles.

Krigare från riddare till samuraier har hederskoder att följa. Etik och moral ska flöda genom en krigare för att de ska anses vara värdiga. Ett svärd ska ej användas utom till försvar av de förtryckta. Ett svärd trivs bäst i sin skida och en krigare måste alltid behålla sin självdiciplin. Att kunna få ta del av en sådan kultur genom aikido har jag inget emot och det är väldigt stimulerande för mig att kunna lugnt om metodiskt träna in de olika teknikerna.

Om jag får tillfälle så skulle jag hemskt gärna vilja träna Iaido, Kendo eller Kenjutsu som alla inriktar sig på träning med svärd. Tills dess funderar jag på att köpa en ny klinga för att träna med, får se om jag gör ett köp lite senare. Nedan ser ni mitt träningssvärd som jag använder för mina tekniker i enrum. Sen har jag självklart ett träsvärd, också kallat "bokken" för träning i dojon. Mycket nöje.

HQ