Svenska
Blog

Ryan Gosling = Gud

Ryan Gosling = Gud

Vid årets början så hade jag knappt koll på honom. Just nu har jag världens man crush på honom. För jag vet med säkerhet att Ryan Gosling har definierat mitt filmår 2011. För han har varit med i inte en, inte två, utan TRE filmer som jag tror alla kommer vara med på min topp-tio-lista vid årets slut. Och jag är så sabla glad och överraskad för det. Har du inte sett dem, återgälda det bums! Här är en snabbguide.

Crazy, Stupid Love
Jag har sett otaliga romcoms i mina dagar. Det är ett lortigt, klyschigt träsk som ständigt går vilse i sina egna mossiga dramaturgiska regler och där en bra film möjligen dyker upp varannan blå måne. Crazy, Stupid Love däremot, är en romantisk komedi som är så bra att folk förmodligen inte kommer vilja kalla den för just en romantisk komedi. Karaktärerna är perfekta, skådespelarinsatserna oklanderliga och humorn både oväntad och varm. Ryan Gosling spelar en riktig kuk till karl som med kärlekens ömma vingslag omvandlas till en riktig Ryan GOSling. I varje bildruta som han är med får jag med ens väldigt svårt att andas.

Betyg: 8 av 10


Ides of March
Det kan vara att jag hetsätit West Wing och annan presidentmedia i det senaste. Men jag visste redan på förhand att jag skulle tycka om Ides of March. Vad jag däremot inte visste, var att den helt skulle slå undan biostolen under mig. Ides of March skildrar en kall, realistisk och smått cynisk bild av den amerikanska politiken. Där världen är mer nyanserad än en uppdelning av republikaner och demokrater. Ryan Gosling är rent förhäxande i rollen som kampanjledaren till en av demokraternas kandidater (spelad av George Clooney) som får lära sig utforska allt djupare nyanser av moralens gråskala.

Betyg: 8 av 10


Drive
Här var det bara att kapitulera. Ryan Gosling är bäst och Drive kan mycket väl vara årets allra bästa film. En art house-tonad, superbrutal actionfilm blandat med ett ömt indiedrama. De långa tagningarna, den ambienta musiken och de fantastiska skådisarna skapar tillsammans ett nästintill utomjordisk Nangiala av atmosfär och fantastiskt filmhantverk. Ryan Gosling spelar en namnlös getaway driver som, vad publiken vet, kan vara allt mellan en återhållsam sociopat och en högt fungerande autist. Trots det lågmälda framträdandet är Gosling totalt självlysande i rollen och han visar för oss alla att han just här och nu är planetens starkast lysande filmstjärna.

Betyg: 9 av 10

HQ