Svenska
Blog

Colors! 3D

Colors! 3D

Historien om spelet Colors! 3D är ungefär så fin som en historia om TV-spel någonsin kan bli. Jens Andersson tröttnade på att designa actionspel med krig och vapen för stora företag som Starbreeze och Lucasart. Istället designade han ett ritprogram.

Det ursprungliga Colors! släpptes som ett freeware till Nintendo DS medan uppföljaren Colors! 3D nu får hela fullblodscirkusen med ett släpp på Nintendo 3DS e-shop komplett med en prislapp på iögonfallande 60 kronor.

Jag ritade bildligt talat skiten ur det ursprungliga Colors! Jag tycker det var helt fantastiskt och jag tycker likaså att Colors! 3D också är fantastiskt. Som ritprogram överträffar det vida de flesta ritappar som jag stött på via min iPad. 3DS:ens stylus väljer jag alla dagar i veckan före fumliga fingrar såväl som tillköpta eller hemmasnickrade iPad-pennor.

Tryckkänsligheten hos 3DS:en går visserligen inte att jämföra med äppelprodukterna men det vägs upp av vilket otroligt välsnickrat interface som Colors! 3D har. Sättet du greppar din 3DS på gör att du genom knapparna automatiskt har snabb tillgång till alla dina favoritverktyg och kan måla obehindrat utan att du behöver orientera runt i massa menyer.

Kontrollmetoden kommer så naturligt att den bara efter några minuter smälter ihop med resten av ritupplevelsen i en kreativ synestesi. Vilket förstås är milsvida bättre än majoriteten av alla andra ritprogram som ständigt skapar en "uncanny valley" mellan kontrollmetoden och själva ritandet.

Den här strålande kontrollen fanns dock redan i det första Colors! men har putsats och utökats i Colors! 3D. Annars är spelets stora krok att kunna måla i tre dimensioner. Eller egentligen är 3D-effekten att du kan se djupet i de fem olika 2D-lager som läggs ovanpå varandra. Har du använt annan ritmjukvara än Paint de senaste åren så vet att detta är samma sak som att arbete med "layers" eller lager för att smidigare kunna komponera dina bilder. 3D-effekten är väldigt häftig men styrkan ligger egentligen återigen hur smidigt layer-arbetet infogats i resten av Colors! 3Ds kontroller.

Till det kommer även Colors 3D med ett eget litet community och massa andra käcka sociala nätverksfunktioner där du kan titta på andras verk eller se repriser på hur de målades. Vanebildande såväl som inspirerande. Särskilt att se några av de helt sinnessjuka 3D-målningarna som en del konstnärer är kapabla till.

Så är det värt hela 60 hela kronor? Absolut. Gillar du att rita får du här ett kanonprogram som bjuder på en målarupplevelse som du vanligen får betala mycket, mycket mer för. Förvänta dig samtidigt inga spjutspetsverktyg i proffskategorin men likväl det kanske häftigaste skissblock du kan tänka dig. Skaffa!

HQ