Svenska
Blog

Om Spec Ops: The Line

Om Spec Ops: The Line

Spec Ops: The Line är ett av årets hitills bästa spel. Tro mig. Jag är precis lika förvånad som du. Jag hade sedan länge förpassat spelet till sidlinjen av mitt spelår. I tron om att det var ytterligare en militär shooter bland dussintals andra. Oj, vad fel man kan ha. Så ändå in i bänken fel. Och herregud vad ljuvligt det är att också ha fel.

Sett till actionspelen är Spec Ops: The Line det största som hänt genren sedan Call of Duty 4: Modern Warfare. Då menar jag största som i utveckling av konceptet actionspel snarare än i största inverkan på mediet (det senare får tiden utvisa).

Skillnaden är att där det första Modern Warfare omdefinierade actionspelen rent spelmekaniskt kring saker som hur ett onlineläge skall byggas, hur engagerande actionbeats skall regisseras osv så skriver Spec Ops: The Line om regelboken för hur actionspel och berättelser går hand i hand. Och utvecklaren Yager får det att se så makalöst enkelt ut. De får det att verka så självklart. Trots att det de gör är så vansinnigt svårt att inte ens spel som Bioshock lyckats med det lika bra.

Det är också helt sjukt svårt att beskriva varför de lyckas så bra utan att dra direkta exempel från spelet, men jag har helt enkelt inte hjärta att förstöra upplevelsen för någon. Förmodligen blir det en mer spoilerfylld text längre fram, men det Spec Ops: The Line lyckas med är att balansera på den smala linjen av att kommentera sin egen genre samtidigt som det också är ett mer än engagerande actionspel.

Detta lyckas det med genom att spelandet går hand i hand med berättandet. Spelandet förstärker historien och historien förstärker spelandet på ett sömlöst sätt som inte förlitar sig på långa cutscenes, långa dialoger eller fåniga moraliska val mellan svart och vitt. Nej, istället bygger det upp sig själv på ren sabla stark dramaturgi som åstadkoms genom karaktärer med trovärdiga och kompletta ark, en historia som är tematiskt stark och samtidigt öppen för fria tolkningar, samt förstås det faktum att varenda eldstrid, varenda beslut och varenda tryck på spelkontrollen ständigt speglar den pågående historien.

Spec Ops: The Line är ett actionspel där kulorna inte bara flyger utan där de också berättar en historia om död, förfall, hat och kontemporära teman som krigets plats, människans plats och underhållningens plats i samhället. En historia som verkligen vill säga något. Och i slutändan blir kulhålen du lämnat efter dig en del av något större. En mosaik som när spelet zoomar ut kommer att få dig att tappa andan.

Jag klagar ofta på det här mediet. Jag gör det för att jag älskar det. Spec Ops: The Line är ett sånt spel som påminner mig om exakt varför. Och faktumet att det dök upp på det sista av alla ställen där jag trodde att jag skulle leta. Det gör mig så brutalt sabla glad.

HQ