Svenska
Blog

"Spel som är som Journey?"

"Spel som är som Journey?"

Oj, vad man fått den här frågan i det senaste. Jag ska försöka svara på den. Ledordet här är alltså "försöka". För "spel som är som Journey" är ju en väldigt luddig definition vilket egentligen ger mig alldeles för mycket att välja på. Risken är alltså att du som vill ha svar på frågan antingen får allt eller inget. Och jag kan självfallet inte ge allt, men jag ska försöka att inte göra inget.

Jag tänkte vi kunde begränsa det hela till "minimalistiska spelupplevelser som satsar mycket på atmosfär och inre resor och inte är jättegamla." Med lite googlande är alla de här spelen dessutom lätta att få tag på och några är dessutom gratis. Alltså:

"Spel som är som Journey"

Passage

Journey's stora förebild. Tar 5 minuter att spela. Supersimpelt designat men med en emotionell magnitud som kommer skaka om dig för resten av livet. Borde vara obligatorisk spelkost för exakt alla.

Dear Esther

På många sätt är Dear Esther ännu mindre "spel" än Journey. Men det bygger på samma principer. Minimalism, atmosfär och en mångtolkningsbar upplevelse som tar under två timmar att genomföra. Dear Esther är egentligen mer interaktivt på ett emotionellt plan än ett ludologiskt i stil med "tryck på knappar så händer saker." Men tvärtemot vad man kanske skulle kunna tro är det ingen svaghet för Dear Esther utan en enorm styrka.

ICO

Ett av de första spelen som lyckades kombinera en ganska lågmäld och mångläslig historia med en medvetet enkel spelbarhet. Något som blev alldeles strålande. Helt klart det mest klassiskt "TV-speliga" av de här alternativen.

Braid

Förra årtioendets kanske viktigaste spel. Som lät skaparambitioner gå före ekonomi med ett resultat som knappt liknade något vi hade sett när det släpptes. Det går liksom att dela in spelvärlden före och efter Braid. Likt Journey är det artistiskt, atmosfäriskt och har en historia och spelbarhet där ingen tolkning är sämre än den andra. Ganska svårt, men också ganska sabla fantastiskt.

Today I die

En dikt i spelform. Rätt upp och ner.

Så där. Börja med dom. Ha så kul!

HQ