Svenska
Blog
The Big Blue

The Big Blue

En av världens vackraste och mest trollbindande filmer... enligt mig då.

Luc Besson, mannen bakom bla. Leon, Det femte elemenet. Men innan han gjorde dessa, skapade han Le Grande Bleu (eftersom Luc Besson är fransman är detta orginaltiteln) från 1988. Men det är en engelskspråkig film, hans första dessutom. Här i Sverige känner vi mer till den som Det Stora Blå.

Denna film handlar om en mans val mellan sin kärlek till havet eller en kvinna, om man ska sammanfatta den kort. Han är en så kallad fridykare som tävlar främst mot sin största konkurrent men också nära vän, spelad av Jean Reno. Hon är kvinnan som facineras över honom och följer med honom på hans tävlingar. En fridykare tävlar i att kunna ta sig så djupt ner som möjligtvis under vattenytan utan syrgas, och de två konkurrenterna tänjer sina gränser allt mer bara för att få sätta rekord.

Det går egentligen inte beskriva den här filmen med ord, utan den är något man måste uppleva själv. Ett fantastiskt foto och underbart soundtrack av Luc Bessons parhäst Eric Serra som nästan gjort all musik till hans filmer.

Värt att nämna dock är att det finns tre versioner av denna film. En nedklippt version på runt två timmar, en original version som är ca en kvart längre och director's cut på ca två timmar och 50 minuter. Även finns det två olika slut, ett europeiskt och ett amerikanskt.

Som sagt ni måste uppleva den här filmen själv, mina ord gör den inte rättvisa.

http://www.youtube.com/watch?v=NAZaRub0P_U&feature=related

HQ