Svenska
Blog
Labyrinth

Labyrinth

Igår tog jag tillfället i akt och såg om en film jag inte har sett på säkert 18 år eller så, nämligen Labyrinth från 1986. En sann 80-tals pärla i fantasy/äventyrsklassen.

Det är verkligen något speciellt med just denna typ av filmer från 80-talet. För det första slipper vi oftast krystade specialeffekter, så det mesta är gjort för hand, som fantastiska figurer och underbar scenografi. Det görs inte många filmer i denna anda idag, och det är verkligen synd, för jag gillar dessa väldigt mycket.

När det gäller figurer/dockor så var ju verkligen Jim Henson (mannen bakom mupparna) en mästare. Labyrinth kryllar nämligen av detaljer och fantastiska karaktärer.

Sarah (Jennifer Connelly) blir tvingad att sitta barnvakt åt sin lillebror, men vill helst inte. Så i ett desperat hopp om att slippa, ber hon "The Goblin King" (David Bowie, som även bidragit med musiken till filmen) komma och ta honom ifrån henne. Men vad hon inte vet är att hennes önskan ska slå in, och innan hon vet ordet av det så är han borta. Naturligtvis menade ju hon egentligen inte sina ord, så hon blir konfronterad av The Goblin King. Han säger att det finns bara ett sätt att få honom tillbaka och det är att ta sig igenom labyrinten som leder till hans slott, men hon har bara 13 timmar på sig. En sagolik resa tar sin början...

http://www.youtube.com/watch?v=WT_xpFZe20A

HQ