Svenska
Blog
Original vs. Remake #1

Original vs. Remake #1

Innan jag börjar, tänkte jag berätta lite kort om min nya bloggserie, Original vs. Remake, som helt enkelt går ut på att jag ser två versioner av samma historia och sedan jämför dem mot varandra. Jag har alltid tyckt konceptet har varit intressant, på gott och ont, och jag gillar att jämföra, så varför inte göra en kul grej av det tänkte jag. Vet dock inte hur ofta jag släpper en ny del, men första filmen ut är iaf...

The Island of Dr.Moreau

Grundhistorien i båda versionerna är densamma. En skeppbruten man hamnar på en ö, där en vetenskapman vid namn Dr.Moreau, uför experiment på djur för att göra dem mera människolik. De är alla bunden till en lag, som yttras av en utnämnd ledare, kallad The Sayer of the Law. Han är bla sagd att tala om för dem att ej spilla blod och inte gå på alla fyra mm. Naturligtvis går allt åt pipsvängen, då de genmanipulerade skapelserna börjar ta saken i egna händer. Mycket är bitvis väldigt annorlunda i de båda filmerna, och personligen har jag ingen aning om vad som står sig mest som rätt och fel jämfört med förlagan, som är en bok skriven av författaren H.G Wells. Jag har inte för avsikt att spoila någon av dem, utan bara skriva ner snabba intryck. Så får ni som läsare avgöra vilken av filmerna ni helst skulle vilja se eller inte.


Original

Filmversionen från 1977.

Här möter vi skeppsbrutne Andrew Braddock, som spelas av Michael York. Burt Lancaster spelar Dr.Moreau och hans assistent Montgomery av Nigel Davenport. Här har vi även en liten kärleksrelation till den vackra Maria (Barbara Carrera).

Här märker man ändå att tidens tand har tagit ut lite av sin rätt. Masker och kostymer är inte fullt trovärdiga, men ändå klart godkända. Så vill ni se en klassisk äventyrsfilm utan större krusiduller, är det denna som gäller.

Det som gjorde att jag ville se den här filmen, var pga ett barndomsminne från en videobutik jag ofta brukade gå in på som liten. Fodralet såg spännande ut och tanken med människor som såg ut som djur var häftig. Men åren gick och jag lyckades av någon anledning inte komma ihåg vad den hette, tills av slumpen insåg att det var föregångaren till en film jag redan hade sett.

Plus

* Klassisk matiné känsla

Minus

* Lite föråldrad
* Inga förvandlingsscener

Betyg 6/10

Trailer


Remake

Filmversionen från 1996

I den här versionen heter huvudrollsinnehavaren Edward Douglas, och spelas av David Thewlis. Ingen mindre än Marlon Brando gör rollen som Dr.Moreau, och Montgomery av Val Kilmer. Andra skådespelare att nämna är Ron Perlman som The Sayer of the Law, Fairuza Balk som Aissa, och så kallad dotter till Dr.Moreau.

Här har vi en film som kantats av många problem under inspelningen, då de bla att fick byta ut regissören Richard Stanley efter bara fyra dagar, och ersattes av John Frankenheimer. Filmen är klassad som en stor kalkonrulle och var i princip en gigantisk megaflopp. Trots detta om man väljer att bortse från smutskastningen, så är filmen ändå underhållande för stunden och känner sällan att man blir uttråkad. Den har bitvis lite taffligt skådespel, även från en storhet som Marlon Brando.
David Thewlis (Professor Lupin i Harry Potter för övrigt) själv bojkottade premiären och intalade sig själv att aldrig se det färdiga resultatet, pga av negativa inspelningsförhållanden.

Jag såg denna första gången runt 97/98 och visste egentligen ingenting om den, och hade faktiskt ganska trevligt just då. Men mycket av det jag kom ihåg från den då, levde inte direkt upp till förväntningarna en andra gång.

Plus

* Bättre makeup än föregångaren
* Fairuza Balk har vackra ögon
* Marlon Brando gör en tafflig rollprestation
* Mer action än originalet

Minus

* Inga förvandlingsscener
* Marlon Brando gör en tafflig rollprestation
* Kunde ha varit så mycket bättre
* Mindre kärlek

Betyg 5/10

Trailer

Nå, vad tror/tycker ni om min nya bloggserie, kom gärna med lite intryck?

HQ