Svenska
Blog

Cobra - Den näst bästa animeserien!

Nu när jag äntligen har den kompletta serien av Space Adventure Cobra i min ägo, har jag tillslut fått privilegiet att bevittna slutet på denna episka rymdsaga.

Den här bloggen har varit planerad länge, men jag har ändå känt att jag ville vänta med den tills jag som sagt sett klart hela serien för att kunna lägga mitt slutgiltiga omdöme. Den är från 1982 och består av 31 episoder på 24 minuter vardera, varav jag bara hade sett 24 avsnitt. Men innan dess har jag bara kunnat njuta av de 16 avsnitt som finns på svenska, och vilka har följt med mig från min barndom

Serien handlar om den ökände rymdpiraten Cobra som efter att genomgått en plastikoperation för att ändra sitt utseende till oigenkännlighet, och gå under jorden för att gömma sig från det pris den fruktade rymdmaffian har satt på hans huvud. Han drabbas dock av minnesförlust, och lever sedan fem år tillbaka på jorden som den uttråkade Mr. Johnson. Hans minne skall dock komma tillbaka, när efter påtryckning av sin robotbetjänt bestämmer sig för att köpa en virtuell resa, där man får uppleva sina innersta drömmar och fantasier. Dock blir det inte riktigt som han hade tänkt sig då maskinen plockar fram hans begravda minnen, och får uppleva sitt gamla liv som Cobra, vilket han ännu inte är medveten om.

Men fantasi blir verklighet då Cobras främsta kännetecken gör sig tillkänna i form av ett dolt vapen i hans vänstra arm kallad psykopistolen gör entré, och plötsligt väcks hans gamla liv tillbaka. Ur hans robotbetjänt framträder hans bepansrade cyborg-kollega Lady, och de ger sig av för att återfinna hans rymdskepp Sköldpaddan. Och nu bestämmer sig Cobra för att göra upp med rymdmaffian en gång för alla.

Han blir snabbt indragen i jakten på Kapten Nelsons skatt, som är gömd på en avlägsen planet och kan bara återfinnas genom att lokalisera Nelsons tre trillingdöttrar som har varsin tatuering på ryggen som tillsammans bildar en karta över platsen som skatten är gömd på. Skatten sägs också innehålla det legendariska slutgiltiga vapnet.

Det är främst denna del av historien som sticker ut mest, och sträcker sig över hela 12 avsnitt, så ska man välja att se något av Cobra, så kan man lika gärna bara se dem. Inte sagt att resten är dåligt heller, men där efter sprider historien ut sig på mindre och flera olika äventyr att ta del av. Detta bekräftar verkligen de fyra återstående avsnitten som finns tillgänglig på svenska, där de tre första är separata historier och det fjärde slutar mitt i en cliffhanger där fortsättningen aldrig blev uppköpt, och visade sig i slutändan var en berättelse på hela fyra avsnitt.

Vissa av de separata historierna varierar dock lite i kvalite, varav ett var rent utav sagt uselt när de väl knöt ihop säcken, men annars är det fortfarande ett stort nöje att följa med Cobra, och det blir aldrig tråkigt. Idag såg jag alltså klart det sista avsnittet, och till min besvikelse avrundade de det hela lite väl plumpt, men det gör egentligen inte så mycket när helheten ändå håller så pass hög kvalite att det finns alltid skäl att börja om från början och uppleva hela historien på nytt.

Cobra innehåller så mycket fantasirikedom, välskrivna berättelser och färgstarka karaktärer att det finns inte så mycket att klaga på när allt kommer omkring. Det var även serien som fick mig att vilja vara en tecknad figur när jag var liten, då den innehåller många vackra lättklädda damer jag också ville gosa med. Och ännu idag står sig Space Adventure Cobra som den näst bästa animeserien i mina ögon, strax efter Silver Fang, och jag kommer fortsätta att avnjuta denna fantastiska serie många gånger till i framtiden.

Jag hittade denna lilla hyllning på youtube som någon klippt ihop och innehåller lite klipp från serien, så det känns väl inte mer än rätt att avrunda min egen lilla hyllning med just denna.

Space Adventure Cobra Dedication

Det finns även ny version kallad Cobra The Animation, men den har jag tyvärr inte haft nöjet att komma över ännu, då den verka vara lite svår att få tag i, fast det ska jag väl ändå kunna åtgärda förr eller senare.

Cobra - Den näst bästa animeserien!

Har du inte sett Cobra ännu, så gör dig själv en tjänst och gör det, för jag tror inte ni kommer att ångra er!

HQ