Svenska
Blog

Top 6 spelserier "3"

3. Final Fantasy

Till att börja med måste jag faktiskt be om ursäkt, och det för att jag fortfarande inte har spelat igenom varken Final Fantasy VII (trots att jag påbörjade det för ca 2 år sedan, har jag inte kommit längre än en liten bit in på andra skivan) och VIII, fast jag har haft dem i min ägo ett x antal år. Jag har heller inte spelat igenom de föregående delarna. Visserligen kom jag en bra bit in på del sex, då jag spelade det på en emulator, men något gick snett under vägen och jag tappade motivation att fortsätta. Denna ursäkt är nog mer riktad till mig själv som ett fan, än vad den är mot er läsare, eftersom det ändå handlar om mina egna val av prioriteringar här i livet. Men jag lovar både er och mig själv att dessa misstag kommer att åtgärdas inom sin tid.

Mitt första möte med denna spelserie skedde för ungefär 12 år sedan om jag räknar lite snabbt. Jag hade tidigare inte varit särskilt intresserad av genren, men jag hade ändå lyckats höra mycket gott om den och gjort något trevande försök, så jag tyckte kanske att det var på tiden att ge den en ärlig chans eftersom Final Fantasy-serien också ansågs vara den största av dem alla. Detta kan också förklara en liten del till varför det fortfarande tagit mig tid att utforska serien till fullo.

Spelet i fråga var inget mindre än det mästerliga Final Fantasy IX, och jag föll ganska snabbt in i den magiska världen som Squaresoft (som de hette på den tiden) hade byggt upp. Det vart mer eller mindre kärlek vid första ögonkastet kan man säga, och när slutligen eftertexterna började rulla till denna vackra melodi, var jag överväldigande lyrisk och mitt sinne hade redan börjat sukta efter mera. Det var också strax efter denna händelse som jag införskaffade mitt Playstation 2, och vad passade inte bättre då än att lägga vantarna på den tionde installationen.

Del tio blev dock en helt annan upplevelse än sin företrädare, men inte på något sett ett negativt sådant, även om jag inte upplevde det fullt så magiskt som del nio. I samband med att jag klarade ut det hade jag på förväg förhandsbokat uppföljaren i form av X-2, så att jag på en gång kunde ta vid där jag avslutade senast. Men vad jag inte hade räknat med, så vart det inte riktigt samma sak. Jag var nästan lite mätt, så efter några timmar hamnade spelet på hyllan, och jag har ännu inte idag spelat igenom det, trots att jag gjorde ett nytt försök några år efter. Detta är faktiskt lite märkligt, då jag inte alls tyckte det var dåligt egentligen.

Det som däremot skulle hända var att jag istället återvändo till del tio ännu en gång, och denna gång skulle allt som blivit ogjort under min tidigare genomspelning bli åtgärdat. Runt 180 timmar senare hade jag gjort allt som överhuvudtaget var värt att lägga ner tid på, och på så sett skulle Final Fantasy X bli det första spelet som jag någonsin hade lagt ner 100% på.

Del elva (och fjorton för den delen) är för mig dock helt ointressant med tanke på att det är ett onlinespel, men när det tolfte spelet gjorde entré var jag äntligen tillbaka i den trans som de tidigare delarna hade åstadkommit. Efter att jag klarat av det en första gång, gick det inte lång tid förrän jag hade börjat om, och likt del tio blev det även en hundraprocentig genomspelning på detta.

Nu började i alla fall den långa och förväntansfulla väntan på del tretton. Klippen som hade visats talade om för mig att det här kunde verkligen bli något utöver det vanliga, samt att det var till en helt ny generation konsoler och grafiken var otroligt imponerande. När dagen tillslut närmade sig började oron om en besvikelse göra sig mer och mer påtaglig. Åsikterna gick isär till höger och vänster och snacket om ett mer linjärt spel än tidigare var mer skrämmande än någonsin. Men jag kunde inte låta mig luras och spelet var fortfarande ett givet köp, för ser man förbi alla brister är det ändå ett mycket bra spel som jag lagt ner en bra bit över hundra timmar på, och än idag är jag inte riktigt klar med det.

När sedan Final Fantasy XIII-2 utannonserades, minns jag tillbaka på X-2 med lite nervositet. Men då utvecklarna hade lovat att rätta till många av de brister som XIII medförde fick jag i alla fall lite hopp. Och mycket riktigt, det mesta var förbättrat och jag fastnade återigen väldigt fort. Jag tog vara på allt som gick att göra, men jag har ännu inte rört expansionerna, och ärligt talat vet jag inte om jag känner mig så taggad på just dem, utan nu vill jag helst se att SquareEnix får fingrarna ur arslet och färdigställer en verklig uppföljare till serien, eller att Final Fantasy versus XIII får se dagens ljus någon gång, då vi har väntat tillräckligt nu.

Det som får mig att verkligen uppskatta denna spelserie så mycket som jag gör, är helt enkelt för att när det görs rätt, så är jag fast. Och för att återknyta till min lilla ursäkt i textens början, så har jag många magiska timmar att ta igen framför mig.

Top 6 spelserier "3"

Har vi några inbitna fans av Final Fantasy-serien här på Gr?

HQ