Svenska
Blog

Sömnparalys

För er som inte vet vad det är, kan läsa mer här. Och för er som inte orkar, så kan jag berätta att det är ett tillstånd under sömnen som kan ske precis innan man somnar eller håller på att vakna. Man kan med en lätt mening säga att det är när hjärnan vaknar fast kroppen fortfarande sover.

Anledningen till att jag skriver detta nu, är för att jag precis upplevt fenomenet. Visst, det har hänt förr, men det var så många år sedan att jag nästan hade glömt bort hur det kändes. Det är helt ofarligt, men kan vara ganska otäckt för den som inte vet vad som sker.

Jag hade kommit hem från skolan och låg och tittade på film då jag helt plötsligt blev väldigt trött och fick för mig att ta en liten powernap. Det gick inte en lång stund förrän jag började drömma en massa konstiga saker. Det var bland annat något om att jag skulle beställa nyponsoppa på en restaurang och de fick springa iväg och köpa ingredienser. Sen var jag i en mörk korridor som jag sprang igenom och precis innan jag skulle nå fram till ett kök och ett annat rum där det befann sig folk, så hoppade jag och liksom svävade genom luften en så där ungefär sju meter varav jag flög förbi rummet där de andra personerna var likt en skugga. Jag hör ett skrapande ljud likt tofflor komma närmare från rummet med tanken på att någon blev nyfiken. Och här vaknar min hjärna.

Även om jag upplevt detta förut, så skedde det något nytt i sammanhanget. Jag kunde se mitt rum precis som det ser ut, men det äckliga var att jag fortfarande hörde det där skrapande ljudet. Det kändes så otroligt verkligt att jag faktiskt trodde att någon befann sig i rummet och att det bara var en tidsfråga innan jag skulle se något i ögonvrån där jag låg handlingsförlamad på min säng. Sömnparalys kan alltså orsaka hallucinationer.

Den första reflexen som kan ske är en lätt panik, och man gör allt för att försöka röra sig och få tankarna att skicka signaler till kroppen att vakna. Det går tack och lov fort över, men något man helst slipper uppleva. Jag minns min första gång och jag var alldeles kallsvettig efter uppvaknandet.

Vet inte hur mycket sömn jag lyckades få, då jag jag känner mig omärkbart piggare om än lite grann, men just nu tror jag hellre att jag fortsätter titta på filmen.

Sömnparalys

Är det någon av er som upplevt detta?

HQ