Svenska
Blog

Mass Effect 2 - Ett tråkigt spel

Har precis lirat igenom Mass Effect 2, och är precis lika otillfredsställd som när jag hade klarat 1:an. Jag vill inte påstå att Mass Effect 1 & 2 är dåliga spel, men de är TRÅKIGA spel på det viset att spelen aldrig riktigt utmanar eller känns interaktiva på ett stimulerande och direkt sätt.
Att scanna planeterna känns aldrig roligt, bara trist, men man gör det ändå för att kunna ha råd med uppgraderingarna. I t ex Final Fantasy så brukar man kunna tjäna ihop pengar genom strider, som är oändliga till antalet, för att sedan kunna köpa vapen, rustningar och diverse annat samtidigt som man TRÄNAR på de taktiska/strategiska momenten i striden och samlar XP för att levla upp. I Mass Effect levlar man typ upp mellan uppdragen. Det känns alltid väldigt segmenterat och styrt. Antalet egenskaper är begränsat som fan och i slutänden så känns det som att man bara har levlat så mycket som Bioware vill.
Det känns aldrig som en bedrift när man tar sig vidare i spelet. I FF7 nötte jag i en hel dag med att slakta specifika monster som gav ovanligt mycket XP, bara för att ha en chans mot Sepiroth. När jag sedan klarade av honom så fanns det prestige i det. Dels så hade jag hittat hans svagheter, men dessutom så hade jag utforskat världen så pass mycket att jag VISSTE var de XP-monstren fanns och kunde skapa en strategi efter det. Jag visste att ALLT jag gjorde i spelet på något vis var en investering och gick till de karaktärerna som jag VILLE skulle bli starkare.

Bioware gör vissa saker så otroligt bra och rätt(dialoger, karaktärer, story), men de misslyckas med det fundamentala... Att skapa ett spel där man, utöver att trycka sig igenom dialoger, även KAN och VILL spela.

HQ