Svenska
Blog
Musiktips - VAST

Musiktips - VAST

VAST är ett projekt som startades av, och främst består av, en snubbe som heter Jon Crosby. Redan som 13-åring blev han omskriven i en amerikansk gitarrtidning som en redig supertalang vad det gällde just gitarrplinkandet. Istället för att bli en gitarr-solo-onanist i något menlöst skitband där teknik går före uttryck, så startade han istället VAST. För ca 14 år sedan så släpptes debutskivan V.A.S.T. som innehöll en ganska unik mix av akustiska gitarrer, tibetanska munkkörer, electro och en del lite tyngre gitarrmangel.

http://www.youtube.com/watch?v=8S_R13jV11Q

http://www.youtube.com/watch?v=8S_R13jV11Q

Debuten följdes sedan upp med en lite mer radiovänlig upprepning av den första skivan, där det plötsligt låg mer fokus på image och det kommersiella.
Jon Crosby blev sur på det stora elaka skivbolaget som ville styra och ställa och hoppade av startade eget. Till en början så släppte han omixade demovarianter för nedladdning via sin hemsida. Nedladdningarna kostade inte särskilt mycket, men sålde tillräckligt för att vidare finansiera produktionen av nästa skiva.
Detta är en modell som han senare har utvecklat och fortsatt att använda genom åren, och som ett fan så är det väldigt kul att se hur han har kunnat vara så direkt i kommunikationen med sina fans och hur han har kunnat få låta dem delta i processen. Man kan ju inte heller annat än att respektera den som har integritet nog att hoppa av ett större skivbolag för att ha mer kontroll över den egna kreativa processen.

Hans musik har ändrat stil med tiden, men kärnan är ändå densamma. Aningen dystert och sorgligt, med lite stänk av svart humor och en nypa kärlek. Kolla in klippen och njut för fabian!

http://youtu.be/KO9BMAbiOfc

http://youtu.be/xzmaqwQ3vlI

http://youtu.be/G8PNe9aMGNo

http://youtu.be/YrLWJOsxWPE

HQ