Svenska
Blog
Mass Effect 3 hittills...

Mass Effect 3 hittills...

Jag var inte alls nöjd med de första två delarna i Mass Effect-serien. Det finns onekligen stora kvaliteter i spelen, men även stora brister som hindrat mig från att verkligen uppskatta dem.
Nu har jag hunnit spela en hel del Mass Effect 3, och har lite tankar och åsikter att dela med mig av.

Rent allmänt så känns upplägget, strukturen och storyn mer tight och sammanhängande. Berättandet är mer engagerande och mer direkt, utan att för den delen bli ytlig. Man har slopat kassa utfyllnadsdelar i form av fordonsåkande på generiska och repetitiva månar i olika färger, samt att man har minskat på det menlösa planetscannandet. Det finns en mer balanserad variation än tidigare. Jag får även intrycket av att vapen och rustningar finns i större mängd, samt att man erbjuds större möjlighet att skräddarsy dem för att passa det sättet man föredrar att spela på. Däremot så får jag aldrig känsla av att jag hittar bättre och mer effektiva vapen och rustningar, de tycks vara blanserade så att man alltid ligger på samma total-nivå. I ett rollspel så tycker jag att detta suger.
Musiken är grym som vanligt, men ibland så sjunger det till rejält och höjer atmosfären enormt. Detta, tillsammans med den sedvanliga läckra grafiska designen, skapar en läcker och smakfull helhet som få andra science fiction-världar lyckas bjuda på.
Jag gillar även hur de lyckas implementera de moraliska valen titt som tätt och hur man som spelare faktiskt bryr sig och får svårt att ta ett beslut. Ofta sitter jag och velar bra länge innan jag nästan singlar slant bara för att slippa ta ansvar. En annan förbättring är att de har minskat på alla menlösa dialoger med karaktärer som står utanför uppdragen, dvs man spenderar inte lika mycket tid att fråga ut folk som inget har att ge.

Det som är mindre imponerande är att karaktärsutvecklingen, dvs, rollspelselementet, fortfarande känns ganska ytlig. Jag saknar ett djup där jag kan ha en mer nyanserad strategi. Striderna är bättre än förut, men de är inte tillräckligt bombastiska för att imponera och ge några riktiga wow-upplevelser. Man kan kort säga att Mass Effect gör många saker, men det är bara ett fåtal saker som det gör riktigt bra.
Citadell och Normandy är fortfarande frustrerande med sina dryga laddningstider och det omständiga springandet. Jag menar, hur tänker man när man designade Normandy där spelaren måste åka hiss och gå genom x antal laddningstider bara för att kunna byta rustning eller mecka med vapen? Snabbt och tillgängligt ska det vara.

Sammanfattningsvis så vill jag påstå att detta är det bästa spelet i serien vad det gäller balans och spelupplägg. Jag är positivt överraskad, dock är jag inte tokfrälst som många andra. Ser dock nyfiket fram emot det kontroversiella slutet.

Over and out, maddafakkas!

HQ