Svenska
Blog
Mina 30 favoritspel plats 7

Mina 30 favoritspel plats 7

Skrivet av ZchmeKko den 20 september 2010 kl 22:45

I den här bloggserien rankar jag mina 30 favoritspel. Listan är gjord av bara mig så det här är mina åsikter, har du problem med dem så skriv en egen

30 Call of Duy 4 Modern Warfare
29 Castlevania
28 Age of Empires 2 / Heroes of Might and Magic 3
27 Little Big Planet
26 Goldeneye 007
25 Legend of Zelda A Link to the Past
24 World of Warcraft
23 Super Smash Bros
22 Metal Gear Solid 3 Snake Eater
21 Pokémon Blue/Red
20 Super Mario World
19 Final Fantasy VI
18 Castlevania Symphony of the Night
17 Super Mario Galaxy 2
16 Warcraft 3 Reign of Chaos
15 Worms Armageddon
14 F-Zero Gx
13 Grand Theft Auto 3
12 Legend of Zelda Twilight Princess
11 Super Mario World 2 Yoshi's Island
10 Dawn of War Dark Crusade
9 Final Fantasy VII
8 Gran Turismo

7 Tetris
Konsol: Nes/Game Boy
År: 1989
Utvecklare: Nintendo
Genre: Pussel

Tetris, pusselspelens moder. Spelet som födde dagens mest populära form av spel. Tetris gjordes i kommunistiska Sovjet och blev snabbt väldigt populärt på de tidiga hemdatorerna. Den sovjetiska staten, som ägde spelet såg en chans för kosing om man sålde spelet utanför Mother Russia till en internationell spelutvecklare. Det som sedan hände var en enormt tillkrånglad process där flera bolag bl.a Nintendo och Atari sade sig äga rättigheterna. På den tiden var det dålig koll på patent och rättigheter och i kombination med att det är Sovjet vi snackar om är det inte så konstigt att det blev som det blev. Först sade sig Atari ha rättigheterna och producerade den första versionen för hemkonsoler. Spelet hann bara vara ute i 2 veckor innan rättighetstjafset togs upp i domstol. Nintendo vann och roffade åt sig allt som hade med Tetris att göra. Ataris version försvann direkt från spelhyllorna och produktionen avslutades. Nintendo tillverkade sedan den kända versionen av Tetris för Nes samt att man boxade spelet med varje Game Boy. Nintendos version var i stort sett identisk med Ataris.

Tetris blev en enorm succé, mycket tack vare att det bundlades med varje Game Boy men Nes-versionen sålde också riktigt bra.

Varför blev då Tetris så enormt populärt månntro? Framför allt för att det var så simpelt. Alla kunde spela, oavsett om du var en inbiten gamer eller om det var din mamma. Alla kan ha en bra stund med Tetris, att stapla kommunistiska block i rader är extremt kul (hur konstig idéen egentligen låter) och extremt vanebildande. Sätter man sig ner (eller står upp) med Tetris har man det svårt att lägga ifrån sig det.

Samtidigt som Tetris gav Nintendo kopiöst mycket pengar så uppfann det på egen hand den "moderna" pusselgenren. Visst fanns det pusselspel innan givetvis men inte på samma sätt. Tetris gjorde för pusselgenren vad Goldeneye gjorde för konsolfps. Revolutionerade den. Nu försökte alla göra kopior på Tetris, med samma koncept eller med t.ex. att man skulle para ihop block som hade samma färg eller form- Så alla spel man ser idag som innefattar konceptet med fallande block på olika sätt kommer alla ursprungligen från Tetris. Tetris finns också kvar idag, i sin originalform. Spelet uppgraderas hela tiden och det finns minst ett sorts Tetris till varje handhållen apparat som spel kan spelas på.

Så ska jag dra en sammanfattning då, Tetris är och förblir världens bästa pusselspel och ett av de bästa spelen nånsin, helst i sin ursprungliga form. Det är roligt att spela, beroendeframkallande som satan och musiken är kick-ass Awesomesauce Inte originaltemat men den version jag tycker är bäst.

Bloggen blev ganska kort pga. det inte finns så mycket att säga om Tetris och jag orkar inte skriva mer idag.

HQ