Svenska
Blog

"Spel orsakar våldtäkt"

Skrivet av ZchmeKko den 13 februari 2011 kl 19:52

Ja vi på Gamereactor brukar ju ofta skratta åt korkade uttalande från politiker och debattörer som påstår att spel är roten till allt ont i världen. Vi brukar också skratta åt den korkade spelredaktionen på Aftonbladet. Här är en nyhet som kopplar samman båda två - Ett korkat uttalande, på Aftonbladet!

Det är Fox News som är i farten igen, denna gång ger de sig på Bulletstorm redan innan det släpps. Saxat från artikeln:

- Spelets belöningssystem, kallat Skill Shots, kopplar det fula, grafiska våldet till explicita sexakter: "topless" heter det när man skär itu en spelare på mitten, medan en "gang bang" är en omskrivelse för att ha dödat många fiender. Och när barn så unga som nio år spelar sådana här spel så är experterna Fox News pratat med nästan universellt oroliga över att tv-spelsvåldet nått sin brännpunkt, skriver Brandon.

Dr Jerry Weichman är en av dessa experter och citeras i artikeln:

- Våldsamma spel som "Bulletstorm" har potentialen att få folk att tro att våld och förolämpningar med sexuell karaktär är det sätt man hanterar dispyter och problem med.

För det första vill jag poängtera det självklara, varför ska en nioåring spela ett spel med 18-årsgräns på? Åldersbegränsningarna på spel har ju samma funktion som åldersbegränsningarna på filmer. De finns till av en orsak. Bulletstorm innehåller material som är olämpligt för en nioåring och 18-årsgränsen rättfärdigar detta. Det finns helt enkelt ingen anledning att dra upp detta argument till diskussion varenda gång, svaret är alltid det samma. Personer som tänker klaga på spelindustrin borde kanske göra någon form av research innan de träder in på scenen så att de inte missar denna enkla regel. Då slipper de se ut som idioter inför en hel industri.

Jag gillar också att de säger att våldsamma spel har potentialen att lura folk att tro att man ska lösa saker med våld, eftersom samma argument kan kopplas till våldsamma serier och filmer, men det tas aldrig upp till diskussion, såklart.

Sådant tjafs har vi läst spaltmetrar om innan, så det är inget nytt. Vad som gör just denna artikeln speciell är vad som kommer sedan.

"Den ökade mängden våldtäkter i samhället kan i stor del tillmätas sexuella scener i tv-spel."

Behöver jag ens gå in på något här? Att någon överhuvudtaget tror på det är löjeväckande. För det första så finns det inga spel där man utför våldtäkter (Förutom i något gammalt Atari-spel möjligtvis. I dag skulle ett sånt här spel inte få släppas) Sedan finns det inget sammanhang överhuvudtaget, hur kan ett ökat antal våldtäkter bero på spel? Till att börja med så finns det ytterst få stora spel som har någon form av sexuella scener (Mass Effect, Gta t.ex.) och de flesta mainstream-spelen som CoD och WoW t.ex. har inga sexuella anspelningar överhuvudtaget. Sedan så har spel med sexuellt innehåll fått en höjd åldersgräns för att spelet inte är anpassat för minderåriga utan för personer som faktiskt kan se detta innehåll utan att få våldtäktstankar. Personen bakom det här uttalandet borde skämmas.

Jag avslutar med EA:s (Utgivare av Bulletstorm) uttalande om det hela: - "Bulletstorm" har fått en 17 års-stämpel, tack vare blodet, det intensiva våldet, de sexuella hänvisningarna och det grova språket som finns i spelet. Spelet är inte avsett för barn. Precis som Tarantinos "Kill Bill" eller Rodriguez "Sin city" så är spelet kreativ underhållning riktat till vuxna.

Länk till Aftonbladets artikel

HQ