Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Omskärelse

I många år av mitt liv har jag haft negativa associationer angående omskärelse. När jag var väldigt liten blev jag omskuren med det är inget jag bär minnen av idag. Jag var bara några dagar gammal när min mor (född i Sverige/kristen) lät doktorn genomföra det. Anledningen sa hon vara för att hon inte ville att någon okunnig amatör skulle göra det. Samtidigt anser många muslimer att omskärelsen ska genomföras på ett speciellt rutiellt sätt och inte bara ses som ett kirurgiskt ingrepp även om barnets säkerhet alltid är viktigast. Precis som för våra judiska bröder anses omskärelsen vara ett band till profet Abraham (A) som är en gemensam profet för Judendom, kristendom och Islam.

Min negativa association till omskärelse handlar snarare om mobbning från mina klasskamrater på mellanstadiet. Jag blev väldigt ledsen när de retade mig för att jag såg annorlunda ut och jag ville inte längre duscha med killarna efter gymnastiken. Annars var det gympan som var det roligaste i skolan för mig men att stå i duschen med de andra killarna var hemskt, i alla fall inledningsvis.

Jag bar med mig detta i flera år och trodde det var min pappas fel för att jag var som jag var. Jag visste inte ens att det var min mammas beslut att genomföra det när jag var så liten. Det var först under en resa till Tunisien som jag fick reda på det när våran reseguide berättade om kulturen i landet. Vi satt i bussen och tittade på landskapet medan hon berättade att Tunisien är ett muslimskt land där man ber till Allah (swt), fastar, kvinnor bär slöja och omskärelse genomförs på pojkar, jag blev ganska upprörd och ledsen över att bli påmind om detta. Det var ett sår som fortfarande var oläkt och min mamma märkte att jag var nedstämd. Jag berättade för henne att jag hatade min pappa för att han lät genomföra omskärelsen och att jag inte bett om det. När mamma sa att jag inte borde vara arg på min far utan att det var hon som lät göra det så var det som allt vändes upp och ner. Jag grubblade länge över det och när skolan fortsatte på högre nivåer så hade vi ungdommar mognat till oss, nu var det inte någon som retades när man duschade och det var verkligen skönt.

Idag är jag muslim och anser att omskärelse är en nödvändig religiös akt. Jag har god kontakt med båda föräldar och är inte alls ledsen över detta. Nu är frågan om man ska genomföra omskärelsen i tidig ålder utan barnets samtycke eller om man bör låta barnet växa upp och bestämma själv. Jag personligen kan se det ur olika perspektiv. Rent medicinskt är det bättre att göra det i tidig ålder då läkeprocessen är snabbare och risken för komplikationer är mycket lägre än i äldre ålder, dessutom bär man inga smärtsamma minnen med sig. Om man gör det i äldre ålder får man dock barnets åsikt om det. Barnet ska alltid få bestämma självt över sin kropp men i just detta fall undrar jag om det är en sådan stor grej. Jag ser det mer som ett nödvändigt eller åtminstone fördelaktigt kirurgiskt ingrepp då det har possitiva aspekter men det kan också ge nackdelar. Fördelen är att det kan vara lättare att hålla rent, virus och bakterier har inte samma möjlighet för tillväxt och spridning om det är en avsaknad av förhud. Samtidigt kan det vara ett bra skydd om man har kvar extra hud så inte yttre partiklar kommer i kontakt med ollonet speciellt på små barn med blöja som har svårt att hålla rent där nere.

Om jag blir förälder står jag inför ett litet dilemma hur jag ska göra. Jag vill inte att de ska utstå någon form av smärta ens om det är av religiösa skäl. Jag kritiserar dock inte de som genomför det vid låg ålder heller, jag tycker att det kan vara fördelaktigt ur ett medicinskt perspektiv. Mina barn ska dock få bestämma själva vad de vill göra även om jag kommer ge dem en islamisk uppfostran. Det är inte min uppgift att leva deras liv utan vägleda dem så gott det går, det är sedan deras val hur de vill leva sina liv.

Nu när jag berättat min historia och min syn på ämnet undrar jag nu hur ni ser på omskärelse, är det ett övergrepp på små pojkar eller är det ett fördelaktigt kirurgiskt ingrepp? Ska man tillåta omskärelse på små pojkar av religiösa skäl i Sverige? Jag är alltid intresserad av människors åsikter men håll diskussionen saklig och respektufull. Folk har rätt till sina åsikter och vi bör lyssna till alla parter, respektera andra och försöka lära oss något.