Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Man of Steel

Man of Steel

Gubben bakom Watchmen förvandlar Superman från kulört kalsongtönt till dundermörk Batman-wannabe. Serietidningstokiga chefredaktör Petter Hegevall är inte imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Det var värt ett försök, antar jag. Efter att ha moderniserat Batman och vänt upp-och-ned på hela filmvärlden var det Stålmannens tur att utsättas för en totalrenovering signerad Christopher Nolan och David S. Goyer. Resultatet är en mörk historia med tydliga Batman-komplex. Grundhistorien kretsar inte kring kryptoniten den här gången utan fokuserar på mänskligheten som Stålmannen besitter. Utanförskap, känslan av att aldrig passa in, rädslan för att inte finnas där när ens nära och kära hamnar i trångmål. På papperet hade Man of Steel mycket väl kunnat bli den där mustiga dundercomebacken som DC Comics kalsippförsedda ultratönt trots allt förtjänar. Problemet är bara att själva filmen är en enda stor, uppblåst uppvisning i renodlad tristess.

HQ

Regissören Zack Snyder har gått från bra till usel på bara några år. Dawn of the Dead, 300 och framförallt Watchmen står sig som underbart underhållande filmer proppade med läcker klippning, coola karaktärer, balanserat tempo och ultratjusigt foto. Suckerpunch och Man of Steel däremot hamnar i blajfacket där överdrivna Transformers-explosioner och hårt färgfiltrerade datoreffekter utgör något slags urvattnat grundrecept.

Man of Steel tar sin början på Krypton, som i Snyders film förvandlats från en planet bestående av pastellfärgat glas till något som lika gärna kunde ha varit hämtat från valfri Alien-rulle. Ett par flygande, jämnbruna bulldog-skräcködlor och en normalstor dos tröttsamt överspel senare och den lilla superbebisen vilar tryggt i adoptivfarsan Costners nariga labbar nere på Jorden. Det som följer är en urblekt historia om en plågad hjälte som egentligen bara vill låsa in sig på pojkrummet och lyssna på melankolisk punkrock.

Snyder öser på med bomber, granater, eld och några av de mest omfattande actionscenerna sedan Transformers 3, men allt liknar ett dyrt, ihåligt spektakel och när den invaderande rymdbläckfisken skickar ned sina mekaniska ultratentakler över Metropolis suckar jag djupt och begraver huvudet i händerna. För min del står detta sig som en av de mest misslyckade serietidningsfilmerna på senare år.

Bilden:
Det finns stunder då Man of Steel står sig som den bästa bildkvaliteten jag någonsin sett på Blu-ray. Det finns även partier som innehåller lite väl mycket brus och även viss banding. I slutändan ser den här filmen löjligt bra ut i 1080p men den konkurrerar inte med Star Trek Into Darkness eller Oblivion som står sig som årets bästa (när det kommer till bildkvalitet).

Detta är en annons:

Ljudet:
Referensklass, rakt av. Ljudspåret är verkligen proppat med dynamik, balans, kraft och smart mixade surround-panoreringar. Dialogen är kristallklar och man kan höra smådetaljer i skådespelarnas sätt att frasera ord samt ett subwoofer-spår som skrämmer slag på grannarna.

Extramaterialet:
Här finns en liten minidokumentär inkluderad och ett par mindre features där vi får kika närmare på tekniken som byggdes inför inspelningarna. Det erbjuds även en film som berättar historien om Stålmannen samt en intervju med killen som lirar Superman som ung (i filmens början). Inget att skrika sig hes över direkt men helt okej.

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Obalanserat, rörigt, blekt, tjatigt och trist superhjältenonsens med grymt bra ljudkvalitet...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Henry Cavill är inte längre Superman

Henry Cavill är inte längre Superman

NYHET. Skrivet av André Lamartine

Comebacken var inte långvarig. Efter att Henry Cavills mantelbärare gjorde en cameo i Black Adam var nog de flesta fansen övertygade om att Cavill var officiellt tillbaka...

Man of Steel

Man of Steel

FILMRECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Gubben bakom Watchmen förvandlar Superman från kulört kalsongtönt till dundermörk Batman-wannabe. Serietidningstokiga chefredaktör Petter Hegevall är inte imponerad...



Loading next content