Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street

Scorsese levererar stordåd tillsammans med DiCaprio i årets överlägset bästa film, Erik har sett The Wolf of Wall Street och är lyrisk...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
En del människor åldras inte. Martin Scorsese är en av dem. 71 år fyllda och rejält jämngrå med gigantiska glasögon på nästippen, men fortfarande med en outtömlig energi och frenesi i sitt filmskapande som skulle kunna få tjugoåringar att svimma av utmattning. Det visar sig inte minst i hans senaste film The Wolf of Wall Street som går i 300 knyck från första till sista sekund.

HQ

Baserad på den sanna berättelsen om aktiemäklaren Jordan Belfort som under 80- och 90-talet svindlade till sig mångmiljonbelopp och levde ett hejdundrande lyxliv med droger och sex i överflöd innan han greps i slutet av 90-talet. Det är en berättelse som känns så vansinnig att jag som åskådare flera gånger kommer på mig själv att rysa åt det faktum att det faktiskt inträffat på riktigt. Mest skrattar jag dock. Närmast ohälsosamt ofta och mycket. Scorsese har aldrig gjort en mer underhållande film än The Wolf of Wall Street och Terence Winters briljanta manusarbete fångar upp galenskaperna från den litterära förlagan på ett sätt som endast kan beskrivas som olidligt roande.

The Wolf of Wall Street
Årets hittills tveklöst bästa film - alla kategorier.

Tänk dig en rejält uppspeedad blandning mellan knarkandet i Fear & Loathing in Las Vegas och den sista fartfyllda halvtimmen av Maffiabröder. Det ger en ganska målande bild av hur The Wolf of Wall Street känns. Här är det inget annat än gasen i botten från första till sista bildruta med Scorseses klassiska, långa kameraåkningar, mustiga berättarröster och energiska, intensiva bildspråk. Leonardo DiCaprio spelar huvudrollen som Belfort och levererar sin karriärs allra finaste skådespelarprestation, men han är långt ifrån ensam om att briljera. Här finns en stjärnspäckad ensemble fylld av fantastiska insatser där framförallt Rob Reiner och McConaughey sticker ut med minnesvärda, fantastiska roller vid sidan av DiCaprio.

Någonting negativt då? Inget som jag kommer på. The Wolf of Wall Street är nämligen det överlägset bästa som Scorsese gjort sedan Taxi Driver och att den inte vann Oscar för bästa film är direkt skamligt. Det är en film som med sin enorma energi och fart inte bara visar att ålder enbart är en siffra, utan också att Martin Scorsese fortfarande är en av världens bästa filmskapare.

Detta är en annons:

Bilden:
Fullkomligt fenomenal med en oerhört härlig skärpa, fantastiskt tung svärta och en färgpalett som inte bara sprudlar av liv och energi, utan också gör filmen så oerhört mycket läckrare att titta på. Det här är en bildtransfer som håller jämna steg med den briljans som filmen i sig levererar. En makalöst bra bildkvalitet från första till sista bildruta.

Bilden har formatet 2.40:1.

Ljudet:
Även här levererar The Wolf of Wall Street stordåd. DTS-HD Master Audio 5.1-spåret som inkluderas är fullproppat av läckra surroundeffekter med strålande detaljrikedom, ljuvlig nyans och välbalanserad dynamik. Det är en ren fröjd att lyssna på den här ljudmixen som inte bara imponerar på surroundfronten, utan även på de kristallklara dialogerna och den underbara musiken. Toppenljud, rakt igenom.

Extramaterialet:
Här finns en drygt 17-minuter lång featurette kallad "The Wolf Pack" som lyckligtvis inte har någonting med Baksmällanfilmerna att göra, utan är en ganska ytlig men definitivt sevärd bakom kulisserna-koll på filmproduktionen. Vid sidan av detta finns två andra kortare featurettes.

Detta är en annons:
10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Scorseses bästa film sedan Taxi Driver och överhuvudtaget en av de bästa filmerna som gjorts under de senaste tjugo åren. Bild- och ljudkvalitén är strålande
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street

FILMRECENSION. Skrivet av Erik Nilsson Ranta

Scorsese levererar stordåd tillsammans med DiCaprio i årets överlägset bästa film, Erik har sett The Wolf of Wall Street och är lyrisk...



Loading next content