Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
This Is It

This Is It

Upplev Michael Jacksons sista intensiva veckor i livet repeterandes inför This Is It-konserterna i högupplöst format. Fantastisk hyllning med alla klassiska låtar och imponerande dansnummer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Michael Jackson. En av mina favoritartister sen barnsben hann jag aldrig se live. Men efter den berömda presskonferensen när han tillkännagav konsert-serien This Is It började jag seriöst fundera på hur jag skulle få tag på biljett. Tankarna snurrade, priset för en biljett skulle säkert överstiga en medelsvenssons årslön. Det fanns möjligheter, sno och sälja Petters schweindyra asfaltsräcer eller erbjuda Mäki till en snuskigt rik oljeshejk. Fast de strävade emot så jag fick ge mig.

HQ

Michael Jackson var speciell. En superstjärna sen barnsben med magnifik sångröst och dans-moves som hänförde. Men han sov också i syre-kista, opererade näsan 154 gånger och hade ett häpnadsväckande barnintresse. Huruvida MJ kladdade på barnen för sexuell njutning är det bara några få som vet. För egen del tror jag att pengakåta morsor såg sin chans att pressa MJ på hans feta kassakista, men nu lämnar vi det. Faktum kvarstod att hans barndom inte var som alla andras. Pappan piskade syskonen Jackson att bli framgångsrika med Jackson Five och MJ har senare i intervjuer sagt att han blev berövad på sin barndom, som han på något sätt försökte ta igen, därav barnintresset.

This Is It skulle bli den fetaste av de fetaste konserterna någonsin. Med budget lika stor som Danmarks BNP, hundratals dansare, fläskiga specialeffekter och hejdundrande fyrverkerier skulle den bräcka allt som tidigare gjorts. Tyvärr blev inte This Is It den Grande Finale MJ önskade, utan istället tog han en olämplig medicincocktail och stupade precis innan premiären. En av modern tids största artister fanns inte längre. Men omvärlden skulle ändå få se en glimt av storheten. Repetitionerna filmades och klipptes ihop till en konsertliknande film.

This Is It är ingen dokumentär om Michael Jackson. Det är en ren hyllningsfilm och uppbyggd som en konsert, med kortare mellansnack. Vi får inte se något om hans förfall utan bara de goda bitarna. Jag tycker det är bra, MJ förtjänar att bli ihågkommen som det musikgeni han var. Inte de tråkiga bakgrundsstojerierna. I This Is It är det musiken som har huvudrollen och vilket urval sen. Alla gamla och nya klassiker är med. Även några från Jackson Five-tiden. De har även bemödat sig att spela in nya kortfilmer av Thriller och Smooth Criminal, där MJ spelar mot Rita Hayworth. Se This Is It för den fantastiska musikens skull.

Bilden:
Det mesta som filmades på repetitionerna var sannolikt aldrig menat att nå ut till oss. Kanske som extramaterial till en eventuell framtida konsert-film. De olika momenten filmades med olika typer av kameror, både hög och lågupplösta så det är en klippning med varierande kvalité vi får se. De högupplösta avsnitten har bra skärpa och detaljrikedom och snygga färger. De nyinspelade kortfilmerna för Thriller och Smooth Criminal ser även de ruggigt bra ut, knivskarp skärpa och härlig dynamik. Fast de lågupplösta klippen som slängdes in för att få ett bra flyt i filmen ser riktigt dassiga ut, de har även krympt dem och tillfört tjocka svarta kanter för att det inte ska se för pixligt ut. This Is It levereras på en BD50 med AVC-kodec och formatet är 1,78:1.

Detta är en annons:

Ljudet:
This Is It låter otroligt bra på Blu-ray. DTS-HD Master Audio-mixen fyller verkligen rummet med ljud från alla håll och är den i särklass bästa konsert på Blu-ray jag hört. Konsertkänslan är enorm och det känns som att vara på plats i O2 Arena. Sången är otroligt detaljerad och kraftfull. Den sticker heller aldrig iväg oavsett volym utan är perfekt balanserad filmen igenom. Flerkanalsmixningen imponerar, alla högtalare samspelar riktigt snyggt och This Is It lämpar sig verkligen som ljud-demo. Det bästa har jag sparat till sist, basen. När They Don't Care About Us drar igång med 1000 dansare på en stor filmduk är det nära till extas. Basen är fantastiskt tung och rapp, det trycker verkligen till i bröstet.

Extramaterialet:
This Is It har en hel del extramaterial med en 40 minuter lång dokumentär som huvudrätt. Den går in på hur planeringen inför konserten gick till och visar även MJ's perfektionism. Förutom den finns det även några kortare klipp som tar upp specifika delar som kläderna, dans-auditions och en med hyllningstal av medarbetarna. Vi som har Blu-ray får även de två kortfilmerna Thriller och Smooth Criminal i sina fulla versioner. Allt extramaterial är högupplöst.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Michael Jacksons musik har aldrig låtit så här bra.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

This Is It

This Is It

FILMRECENSION. Skrivet av Johan Bergström

Upplev Michael Jacksons sista intensiva veckor i livet repeterandes inför This Is It-konserterna i högupplöst format. Fantastisk hyllning med alla klassiska låtar och imponerande dansnummer



Loading next content