Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Operation Finale (Netflix)

Operation Finale (Netflix)

En spännande och stundtals gripande thriller baserad på en sann händelse om en av Nazitysklands värsta män...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Om du kan din historia kring andra världskriget vet du med största sannolikhet vem Otto Adolf Eichmann är. En av männen som var med och orkestrerade massförintelsen av judar. En riktigt obehaglig och omänsklig typ med andra ord. I Operation Finale får vi följa en grupp med israeliska agenter och soldater när de får i uppdrag av staten att plocka hem Eichmann som har flytt och bosatt sig i Argentina. I Argentina lever dock högervindarna kvar och en fascistisk regim är på väg att ta över landet, och de gör allt i sin makt för att förhindra detta.

HQ

Oscar Isaac spelar huvudrollen, och blir den agent som kommer närmast SS-ledararen Eichmann, som spelas av Ben Kingsley. De har en otroligt fascinerade kemi tillsammans, som hela tiden gränsar mellan avsky och sympati för varandra. Men någonstans möts de i mitten. En nazist och en jude. Eichmann babblar på om hur han enbart följde order, vilket gör att Iscaacs karaktär bygger upp någon form av empati för gubben. Självklart består inte filmen enbart av en massa babbel i förhörsrummet utan flertalet komplikationer uppstår när de ska försöka frakta hem gubben till Israel för rättegång.

Operation Finale (Netflix)
Ben Kingsley gör en stabil insats.

Operation Finale gör inte direkt någonting nytt för genren. Men alla enskilda delar är kompetenta och fina. Det finns ju flertalet liknande filmer, men jag måste säga att jag inte hade väntat mig att jag skulle känna så pass mycket för Eichmann. Karaktären (och människan på riktigt) är vidrig, men vem vet - kanske följde han bara order? Det stora problemet med filmen är väl att den är relativt anonym. Ingenting sticker ut direkt, men det kanske är en bra sak när det handlar om ett sådant pass känsligt ämne. Musiken ligger där och puttrar i bakgrunden. Dialogen är trovärdig. Skådespeleriet är toppen. Inte minst från Isaac och Kingsley.

Sedan finns det ju alltid en inneboende problematik i hur du gestaltar historiska filmer. När du känner till den riktiga historien, hur kan du då göra det spännande? En sak som Operation Finale tampas med i den sista akten. Filmen försöker bygga upp en nerv i huruvida agenterna ska lyckas få ut nazistgubben ur landet eller inte. Man slänger även in en rad med mer eller mindre inkompetenta fascist-gorillor som gång på gång misslyckas med sin uppgift att hindra dem. Jag vet ju om att Eichmann blir skeppad till Israel, och därför sitter jag väl mest och gäspar under de sista tjugo minuterna.

Detta är en annons:

Men men. Resan är väl ändå det som räknas, sägs det. Och har du två timmar över en ruggig höstkväll som denna tycker jag du ska kika in Operation Finale. Det är absolut ingen ny Schindler's List, men en kompetent och välspelad thriller är det sannerligen.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Gripande, bra skådespeleri och en fascinerade berättelse
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Operation Finale (Netflix)

Operation Finale (Netflix)

FILMRECENSION. Skrivet av Kim Jakobsson

En spännande och stundtals gripande thriller baserad på en sann händelse om en av Nazitysklands värsta män...



Loading next content