Svenska

Vad är redaktionens ställning till SOPA?

  • Insänt av: bruce_ha

Är majoriteten av redaktionen för eller mot SOPA eller PIPA?

Personligen vill jag inte acceptera en proposition som kan skada grunden till den frihet vi besitter.

Det börjar i USA men snart så kommer EU länderna med liknande propositioner och Sverige med.

Svar

Vi har inte diskuterat det inom redaktionen. Personligen är jag emot. Starkt. Det är inte rätt att människor som närmar sig pensionsålder sitter och röstar om något som de uppenbarligen har väldigt lite koll på. "Vi dödar Youtube och Facebook för vi har ändå ingen aning om vad det skulle vara bra för, och dessutom är det ju farligt".

Man kan tro att det bara kommer att "börja i USA" men faktumet är att de allra flesta riktigt enorma hemsidor har sin bas just där. Att en lag kan få rätten att ta ned hela Youtube för att någon laddar upp upphovsrättsskyddat material är inte bara skruvat utan också livsfarligt för marknaden i stort.

Utan dagens populära medier skulle indie-spel aldrig kunnat växa fram. Utan indie-spel skulle vi aldrig sett röken av Minecraft, Limbo, Braid eller Bastion. Att man kan få 500 000 tittare på ett videoklipp idag bara genom att vara duktig, snarare än rik, är fascinerande, inspirerande och rättvist för oss som individer. Det skapar dessutom ringar på vattnet på marknaden som tvingas hålla sig fräsch bland alla småföretag som kommer med nya, innovativa, idéer.

Gabe Newell satte huvudet på spiken när han sa att det enda sättet att verkligen stoppa pirater är att erbjuda ett bättre alternativ. Titta bara på Steams massiva rea-perioder eller Spotify som erbjuder all världens musik för 49 kronor i månaden.

Nej, varken SOPA eller PIPA går hem för mig.

Ställ en fråga till redaktörerna

- Rent spam eller frågor om varför vi inte svarar på just ditt brev kommer att resultera i avstängning. Vi svarar på precis vilka brev vi vill, och vi gör allt för att besvarar så många som möjligt varje dag.

- Istället för att fråga vad vi tycker om spel X eller Y, läs recensionen av det i vårt recensionsarkiv.

- Om du upptäckt en bugg eller ett annat tekniskt problem på sajten, berätta det istället via vårt buggrapport-formulär.

- Alla brev med rubriker typ "När?" eller "Hej!" slängs. En tydligt formulerad rubrik ökar chansen att vi besvarar just ditt brev.

- Vi rättar alla brev innan de publiceras. Ju mindre som behöver rättas, ju större chans är det att det publiceras. Se därför till att rättstava ditt brev innan du skickar iväg det.

- Använd sökmotorn och kolla om din fråga redan finns besvarad i tidigare brev. Vi har redan besvarat över 50000 brev, så chansen är stor.

Tack på förhand

/Petter Hegevall, Chefredaktör

Brev