Svenska

Avstånd från soffa till tv??

  • Insänt av: iceblood

Hej. Jag har just köpt en 60" 4K TV Samsung. Undrar vad som är lämplig avstånd mellan soffa och TV:n för bästa film och spel upplevelse? Undrar även om det är hälsoeffekter som kan påverkas om man sitter för nära?

Svar

Enligt nya standarder som bland annat används av Imax (internationellt) och som bio-orakel som Kris Dearing varit med och plockat fram bör man sitta på ett avstånd som mäter 1.1 till 1.4 gånger bildens aktiva (diagonala) bredd, när vi pratar 4K-material med den höga pixeldensiteten som erbjuds. Det betyder att man ska sitta nära, riktigt nära. Strax över två meter från en 65-tums-TV, till exempel. Många tycker såklart det är "alldeles för nära" och man väljer ju detta själv (givetvis) men tänk när du går på Imax (till exempel) och sitter åtta meter från en 30 meter bred duk. Räkna på det... Några hälsoeffekter behöver du heller inte oroa dig över.

I min hemmabio kör jag på denna nya standard och älskar det. Jag sitter tre meter och 80 centimeter från en duk som är 135" stor. Det är enormt stor bild och första sekunderna känns det som att hjärnan ska implodera men det tar bara minuter innan man inser att det är såhär bio ska se ut idag då varenda scen i varenda storfilm centrerats på ett helt annat sätt än för låt säga 15 år sedan. Bilden växer på bio och hemma för varje år som går och med 4K och den fasansfullt fenomenala bildkvalitet som nu erbjuds är det tänkt att vi ska sitta nära och liksom omslutas i det som visas.

Men som sagt: Det är givetvis också en smaksak. Vissa (som Mäki) kör fortfarande på knytnävstricket och sitter cirka tio meter från en 42-tums-TV, vilket fungerar för honom. Du får helt enkelt känna dig fram. Grattis till nya TV-köpet dock.

Ställ en fråga till redaktörerna

- Rent spam eller frågor om varför vi inte svarar på just ditt brev kommer att resultera i avstängning. Vi svarar på precis vilka brev vi vill, och vi gör allt för att besvarar så många som möjligt varje dag.

- Istället för att fråga vad vi tycker om spel X eller Y, läs recensionen av det i vårt recensionsarkiv.

- Om du upptäckt en bugg eller ett annat tekniskt problem på sajten, berätta det istället via vårt buggrapport-formulär.

- Alla brev med rubriker typ "När?" eller "Hej!" slängs. En tydligt formulerad rubrik ökar chansen att vi besvarar just ditt brev.

- Vi rättar alla brev innan de publiceras. Ju mindre som behöver rättas, ju större chans är det att det publiceras. Se därför till att rättstava ditt brev innan du skickar iväg det.

- Använd sökmotorn och kolla om din fråga redan finns besvarad i tidigare brev. Vi har redan besvarat över 50000 brev, så chansen är stor.

Tack på förhand

/Petter Hegevall, Chefredaktör

Brev